Földhöz ragadt pénzügyek 5. rész

A dokumentáció bizony életünk része. Már ott kezdődik, hogy születésünkkor egy csinos kis karszalagot kapunk, rajta a nevünkkel. Pár napon belül megküldik az adóazonosító számunkat és máris van mit őrizni a születési anyakönyvi kivonatunk mellett.

A helyzet innentől csak fokozódik, oltási könyv, bizonyítványok, oklevelek. Igazán akkor fordul komolyra a dolog, amikor valami tulajdonunk lesz és az azzal kapcsolatos dokumentumokat kell úgy tárolni, hogy kiismerjük magunkat benne és elő tudjuk venni azt az egy papírt vagy file-t, ami éppen kell.

 

Ki kell alakítanunk egy saját rendszert, ami bizony vegyes lesz, nem lehet mindent csak papíron vagy csak elektronikusan tárolni. Eleve vannak olyan dokumentumok, amik papíron keletkeznek, ilyenek jellemzően a szerződések. Érdemes ezeknek külön-külön mappákat nyitni és oda gyűjtögetni az iratokat, jó hosszú ideig, amíg a szerződés fenn áll, vagy amíg a dolog a tulajdonunkban van.

A következő rendszer a számlák, kivonatok, adóbevallások. Ezeket már lehet elektronikusan is és papíron is tárolni, általában évenkénti mappákban.

Gépek, berendezések számlái és jótállási jegyei. Külön csomag, nem is kicsi, mert a használati útmutatót is érdemes elrakni. Vannak olyan gyártók, akik a jótállási jegyen kívül még a számlát és az eredeti csomagoláson lévő (és sehol máshol nem) található gyári számot is kérik. Ezért érdemes a készülék dobozát is átvizsgálni, és a rajta lévő számot (a vonalkód fölött) megkeresni a számlán. Ha nincs ott, fel kell írni, különben nem tudjuk a jótállást érvényesíteni.

 

A számlák gyűjteményének külön része a bankkártya használatakor kapott papír, igazolás. Ezeket javaslom megőrizni és havonta összevetni a kapott bankkivonattal, ugyanis előfordulhat, hogy egy tételt kétszer vonnak le és akkor nekünk kell bizonyítani, hogy csak egyszer vásároltunk. Na ezeket a bizonylatokat minden hónapban ki lehet dobni az ellenőrzés után.

Végül a megőrzési időkről. Általános szabály az 5 év, de minden számlával, fizetéssel, adózással kapcsolatos irat megőrzési ideje bizony 7 év. Hogy jön ez ki? Miért kell az adóbevallás alapjául szolgáló számlát 7 évig őrizni, amikor benne van az Art-ban (Adózás rendjéről szóló törvény), hogy az elévülési idő 5 év? Azért mert az elévülési idő az adóbevallás leadása évének utolsó napjától indul. És miről adjuk be az adóbevallást? Rendszerint az előző évről! Szóval számoljuk ki! Idén 2019 januárjában vettünk valamit és elszámoltuk az adóbevallásunkban. A bevallást beadjuk 2020-ban. Az elévülés indul 2021. január 1-től, és tart öt évig, azaz 2025. december 31-ig. 2019-ből nézve ez bizony hét év!

Földhöz ragadt pénzügyek 1. rész
Földhöz ragadt pénzügyek 2. rész
Földhöz ragadt pénzügyek 3. rész
Földhöz ragadt pénzügyek 4. rész

 

Dr. Marczi Erika
+36 30 280 7475
emarczi@hu.inter.net