Busch-Turcsányi Éva tudja, hogyan őrizhetjük meg az egészségünket. Gyógyító receptek sokaságával kedveskedik nekünk. Egyszerű dolgok, a hétköznapi életünk részei. A természet adta kincsek garmadája. Csak élnünk kell a tudással.

 

Torma, a természetes antibiotikum

 

Egy friss, egész tormát lereszelünk, üres fedeles üvegbe tesszük és 2-3 evőkanálnyi tejföllel összekeverjük. Ha még nagyon erős/csípős lenne, akkor kevés kókusz-, búza-, vagy rizstejet teszünk hozzá. Hűtőben tároljuk. Kenyérre, toastra kenve esszük, retekkel, paradicsommal, paprikával stb. Az immunrendszert erősíti, köhögés, nátha ellenszere, a nyelőcső-, gyomor- és bélpanaszokra természetes antibiotikum.

 

 

 

Méz és fahéj a természetes egészségért

 

25 dkg mézet és 2 evőkanál fahéjat összekeverünk. Záródó üvegbe töltjük. Szobahőmérsékleten tároljuk. Napi 1-2 kávéskanálnyit szopogatunk belőle. Az immunrendszert erősíti, méregtelenít, természetes antibiotikum.

 

 

 

Méz kakukkfűvel, a természet adta antibiotikum

 

A mézet készíthetjük kakukkfűvel is. 25 dkg mézet és 2 evőkanál őrölt kakukkfüvet keverjünk össze. Készíthetjük kakukkfű illóolajjal. Ebben az esetben a 25 dkg mézbe 30 csepp illóolajat keverünk.  Záródó üvegbe töltjük. Szobahőmérsékleten tároljuk. Napi 1-2 kávéskanálnyit szopogatunk belőle.  Légúti és szájüregi megbetegedések esetén ajánlott termeszétes antibiotikum!

 

 

 

Szegfűszeg, a szájhigiénia mestere

 

Egy félmaroknyi szegfűszeget ledarálunk, teába, borba, vagy más italokba beletesszük, rázogatjuk. Az alkoholban 2-3 napig állni hagyjuk, leszűrjük, vagy vele együtt ihatjuk. Rendszeresen 1-2 egész fűszert rágcsálhatunk, majd lenyelhetjük. Az immunrendszert erősíti, a szájüreget fertőtleníti, fognak, ínynek jó, természetes antibiotikum.

 

 

 

Gyógyító étel – OLEOLUX recept

 

Dr. Johanna Budwig után

  • 250 ml lenolaj
  • 125 ml pálmaolaj vagy pálmazsír, vagy kókuszzsír
  • 3-4 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
  • 1-2 fej fokhagyma (pucolni és apróra vágni)

 

A munkálat kezdete előtt a lenolajat a hűtő gyümölcstartójába alulra be kell tenni és lehűteni. Egy nagyobb edényben a pálma vagy kókuszolajat/zsírt fel kell melegíteni, először az apróra vágott hagymát belesütni, mikor már halványsárgás lesz, akkor az apróra vágott fokhagymát is bele kell tenni, majd tovább sütni mindkettőt. Mikor mindkét hagyma szép barnára sült, akkor levesszük a tűzhelyről. A hűtőben lehűlt lenolajat egy üres lábosba öntjük. A forró pálma/kókuszolajat 3-4 percig hűlni hagyjuk, majd egy szűrőn keresztül hozzáöntjük a hideg lenolajhoz. Így a lenolajaban lévő vitaminok is sértetlenül megmaradnak. Fakanalat használjunk a keveréshez.  A szűrőben fennmaradó hagyma és fokhagyma rendkívül ízletes. Üres üvegbe töltjük, azonnal jól lezárjuk és még melegen a hűtő alsó, gyümölcs-zöldség tartójába tesszük. Ott a hideg-meleg hőhatás miatt gyorsan megszilárdul. Ezen a helyen tároljuk. Az immunrendszert erősíti, rákellenes, kenyérre kenve, főtt krumplihoz, főtt rizshez kitűnő. Ehetjük úgy, mint a vajat. Íze a minőségi libazsírra emlékeztet, azonban Omega 3 tartalmú növényi zsiradék, amely semmilyen állati eredetű anyagot nem tartalmaz, így vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. A lenolaj hatékony antioxidáns, semlegesíti a szabadgyököket, így egészséges embereknél és betegeknél is feltétlenül ajánlott a rendszeres fogyasztása.

 

 

 

Gyógyító ételek – Pesto

 

Elkészíthető minden zöld és szárított gyógynövényből pl.: medvehagyma, bazsalikom, újhagyma stb.

Hozzávalók 2 személyre

  • 5 dkg bazsalikom
  • 2 dkg fenyőmag
  • 2-3 fokhagymagerezd
  • só, bors
  • 100 ml hidegen sajtolt olíva/repce/len olaj
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

 

Egy mixerbe először az olajat öntjük, aztán fenyőmagot, fokhagymát, sót, borsot majd a megmosott bazsalikomot, amit kézzel apróra tépdesünk. A mixert 2-3 percig járatjuk, aztán hozzáadjuk a parmezánt, 2-3 percig újból mixeljük. Tisztára mosott fedeles üvegekbe tesszük, jól bezárjuk és hűtőbe tároljuk.

 

 

 

Csicseri borsó-liszt

 

Sütéshez, főzéshez ajánlott. Egészséges búzaliszt helyettesítő.  Nem csak glutén érzékenyeknek ajánlott.

 

 

 

Vitamin bomba – Keserű barackmag

 

B 17 vitamin, rákellenes vitamin forrása

 

Egy maroknyi magot pohárba teszünk és tiszta, minűségi vízzel ( például PI víz) leöntjük, hogy betakarja a víz. Egy éjszakára állni hagyjuk, másnap egy mixerbe öntjük a maradék vízzel és 25 dkg kiváló minőségű mézzel mixeljük. Jól záródó üvegbe töltjük és szobahőmérsékleten tároljuk. Mindennap 2 kávéskanálnyit ehetünk belőle.

 

 

 

Aloe vera, kívül-belül orvosság

 

A hosszú és egészséges élet növénye. Többek között létfontosságú vitaminokban gazdag: C és E vitamin, 21 életfontosságú aminoisav, 15 enzim, 13 vitamin, B17 vitamin(rákellenes), 13 ásványi anyag, 13 polysac-charide, 4 életfontosságú zsírsav található benne.

 

Belülre: gyógyhatása a bélre, a szívre, májra, tüdőre, vesére, hólyagra, nőgyógyászati és prosztata betegségekre, hamorrhoiden, hasnyálmirigy, bőr, rák és besugárzás veszélyének semlegesítésére, immunrendszer erősítésére kiválóan alkalmas.

 

Kívülre: Minden seb, haj és bőrbetegségre kiváló. Emellett natúr kozmetikum is. Az arcbőrünk ápolására is kitünő.

 

Elkészítés: 1 friss Aloe Vera levelet (60-90 dkg) meg kell mosni. Az alsó sötét részét kétujjnyi darabon levágjuk, ezt felhasználhatjuk a bőrápolásra. A megmaradt Aloe levelet a héjával és tüskéivel együtt egy nagyobb edény felett kisebb darabokra vágunk (hogy egyszerűbb legyen mixelni). 25 dkg minőségi méz jön rá és 2 db szép narancs a héjával és húsával együtt (apróra vágjuk a magot eltávolítjuk). Botmixerrel 3-4 percig mixeljük, amíg homogén lesz, aztán 2-3 evőkanál nagy tisztaságú pálinkát adunk hozzá és meg egyszer 2 percig mixeljük. Ez kb. 1,5 liter Aloe Vera elixírt tesz ki. Üres lekváros üvegekbe töltjük és jól bezárjuk. A hűtőben tároljuk. Napi 1 evőkanálnyit reggel éhgyomorra kell enni, betegség esetén 2-3 alkalommal naponta. A székletet puhává teszi, tehát akinek székrekedésre van hajlama, nem kell gyógyszert mellé szednie. 

 

 

 

 

Busch-Turcsányi Éva

a természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest