Földhöz ragadt pénzügyek 6. rész
 

A régi magyar szólás, miszerint „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér”, semmit sem veszített érvényességéből. Fogyasztói társadalomban élünk, mindenki legalább „egy számmal nagyobb” autóban ül, mint amit egyébként megengedhetne magának.

Vegyük sorra bevételeinket és kiadásainkat (lásd háztartási napló egy korábbi cikkemben). Az emberek nagy részének havi rendszeres bevétele van, akár alkalmazott, akár vállalkozó. A részvénytulajdonosok évente egyszer kapnak osztalékot, kötvények kamatát is meghatározott időszakonként fizetik. Vagyis meg tudjuk becsülni, mikor mennyi bevételre teszünk szert. Ha ez nem egy havi állandó összeg, akkor is van egy minimum, amit havonta realizálunk. NA, ehhez a minimumhoz kell igazítani a havi fix kiadásainkat!

Arra hívom fel a figyelmet, hogy nem szabad magunkat teljesen betáblázni, az utolsó forintra is hosszabb-rövidebb ideig tartó fizetési kötelezettséget vállalni. Kell, hogy legyen egy kis mozgástér, szabad pénzeszköz váratlan helyzetek kezelésére. Nagyon fontos, hogy a közép vagy hosszú távú hitelek, megtakarítások, befektetések havi fizetendő összege ne haladja meg a bevételeink 15-20 %-át. Ugyanis vannak megélhetési költségeink, rezsi, ruházkodás, közlekedés….

 

És most jön a lényeg, tartaléknak is kell lennie! Aki alkalmazott, egy betegség esetén betegszabadságot, majd táppénzt kap, de az csak 70%- 50%-a nettó jövedelmének és ráadásul napi maximuma van (azaz a magas jövedelműeknél még az 50% sem jön ki). Aki vállalkozó, de ehhez az ő személyes közreműködése is szükséges, nos nem tud dolgozni és számlázni.

A betegségünk alatt is kell viszont a vállalt kötelezettséget, rezsit… fizetni, szóval hamar lyuk keletkezik a házi költségvetésben. Summa summarum azt javaslom, hogy legalább 3-6 havi tartalékunk legyen, hogy egy váratlan helyzet ne sodorjon minket adósság-spirálba! Ennek VASTARTALÉK a neve, amihez csak vészhelyzet esetén szabad hozzányúlni.

Dr. Marczi Erika
+36 30 280 7475
emarczi@hu.inter.net