A közkedvelt burgonya, krumpli neve sokfajta lehet. Németországban, Ausztriában és Svájcban „földalma, földkörte, potaten, földgumó” névre is hallgat. Távoli rokona az édesburgonya (ipomoea batatas) nagyon egészséges és jó hatású a fogyasztása a diabétesz 1-es és 2-es típusánál.

Világszerte évente 380 millió tonna burgonyát termelnek. Az egyik legfontosabb élelmiszer (gluténmentes), mellette takarmány és az ipar is sokrétűen felhasználja.

A burgonya Dél- Amerikából származik, mint csemege, az ára akkoriban az arany árával vetélkedett. Őshazájában, Peruban, több mint 3000 burgonya fajta ismert. Világszerte több, mint 5000 fajtát ismernek.

A burgonya kb. 80%-ban vizet tartalmaz, ezért a kalória szegény étel. Ásványianyagokban gazdag: kálium, kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, vas, réz, cink, mangán, szelén van benne. A vitaminok közül pedig, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-Vitaminokban, C-, E- Vitaminban és Folsavban gazdag. Keményítőt és fruktózt, glükózt és szacharózt is tartalmaz.

A burgonya héja is egy értékes anyag, mint más zöldségeknél és gyümölcsöknél is láttuk. A héjából készíthetünk burgonyahéj teát, ami kiváló a máj tisztítására (alkaloidot, solanin tartalmaz). A burgonyának sok fajtája ismert, a keményítő tartalma alapján két fő típusa van: keményen főtt vagy lisztes burgonya.

Tárolása hideg, száraz és fény nélküli helyen történik. Fény esetén zöld pontok jelennek meg a burgonyán és kicsírázik. A csíra az új élet, még több tápanyagot fog tartalmazni, mint a burgonyában eredetileg volt. Viszont, ha nagyon hidegen tároljuk, akkor a benne lévő keményítő átalakul cukorrá és a burgonya nagyon édes ízű lesz. Észrevette már a kedves Olvasó, hogy nagyon sok burgonyafajta női névre hallgat: Annabella, Laura, Mária, Marietta, Vera stb. A monda szerint, régen a burgonyát termelő gazdák szeretetből lányuk neveit adták a különböző burgonya fajtáknak. Kumpir, a török neve a héjában sült burgonyának. Hasonló a mi krumpli nevünkhöz.
Alább egy pár héjában sült burgonya recept olvasható.

Héjában sült burgonya

a-burgonya

Hozzávalók

  • 6 db nagyobb burgonya
  • 1 evőkanál Ghee vagy Oleolux
  • 1 marék reszelt sajt
  • 1 marék finomra vágott metélőhagyma
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors

Elkészítés
A burgonyákat szódabikarbónás vízben, majd folyó vízben is mossuk meg. Egy mély edénybe tegyük, és jó vízzel öntsük fel, hogy ellepje a burgonyát. A főző vízbe is tehetünk egy csipetnyi szódabikarbónát. A burgonyát 10-15 percig, héjával együtt főzzük elő. Csepegtessük le. Egy sütő papírral bélelt tepsibe tegyük, majd előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 30 percig süssük, míg a héja szép barna szint kap. Csomagolhatjuk a burgonyákat egyenként is alufóliába vagy sütőpapírba. A kész burgonyákat egyenként vágjuk meg, de nem szabad átvágni őket. A belsejük egy részét kanalazzuk ki. A kikanalazott burgonya darabokat keverjük össze 1 evőkanál Ghee vagy Oleolux vajjal. Adjunk hozzá egy maroknyi reszelt sajtot és sózzuk, borsozzuk. Az így kapott masszát helyezzük vissza a burgonya üres részébe. Azonnal tálaljuk. A tetejét szórjuk meg apróra vágott metélőhagymával. Fokhagymás uborkasalátával és rozmaringos vörösborral tálaljuk.

Héjában sült burgonya, vegetáriánus

a-burgonya

Hozzávalók

  • 6 db nagyibb előfőzött burgonya
  • 100 gr fűszeres túró
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 10 db olívabogyó
  • 70 gr főtt kukoricaszem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék reszelt sajt
  • 3 db pepperoni (erős paprika)
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors

Elkészítés

A fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra, majd keverjük össze a túróval. A paradicsomot egy tepsiben 5 percig melegítsük fel. Az olívabogyókat vágjuk apróra, a kukoricát csepegtessük le. A pepperonit és a paprikát is vágjuk fel apró darabokra. Adjuk hozzá a fokhagymás túróhoz. A paradicsomot is vágjuk fel és keverjük a túrós masszához. Sózzuk, borsozzuk. Az előre főtt és sütött burgonyákat a fenti úton vágjuk fel, de nem szabad átvágni a burgonyákat. A burgonya belsejét szedjük ki és keverjük össze a túrós masszával, majd töltsük vissza a burgonya héjába. A tetejét szórjuk meg sajttal. Frissen tálaljuk, fejes salátával.

Héjában sült burgonya, franciásan

a-burgonya

Hozzávalók

  • 6 db nagyobb burgonya
  • 40 gr Ghee vagy Oleolux
  • 2 db vöröshagyma
  • 50 ml fehér bor
  • 250 gr puha sajt
  • friss fűszerek (pl. metélőhagyma, újhagyma, medvehagyma, lestyán stb.)
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors

Elkészítés

A hagymákat hámozzuk meg és vágjuk apróra, majd a vajon enyhén dinszteljük meg. Adjuk hozzá a bort, és rövid ideig főzzük fel. Sózzuk, borsozzuk. Az előfőzött burgonyák belsejét a fenti módon szedjük ki és adjuk a boros masszához, majd keverjük össze. A burgonyák hasát töltsük meg a boros masszával. A puha sajtot kis kockákra vágjuk fel és tegyük a burgonya vágott hasára. Előmelegített sütőben, 220 Celsius fokon, 10 percig süssük. Petrezselymes bor illik hozzá

A héjában főtt burgonyát, ha készen van és kihűlt, akkor hűtőben tárolhatjuk. Ebéd vagy vacsora készítésénél, de a grillezésnél is gyorsan átsüthető köretet tudunk belőle készíteni. A burgonya laktató, kalóriaszegény, egészséges étel és sohasem unalmas.

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest