
Mind-mind nagyon szeretjük a lekvárt, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető! Lehet vegyesen is és egy-egy fajta gyümölcsből is! Te is szoktál eltenni lekvárt?
Íme egy remek tipp cukormentes változatban, hogy sokáig elálljon a kamrába és akár a tél közepén is előtudod venni!
Kezdjük az elején!
Tudtad, hogy a lekvárt az Ókori görögöknek köszönhetjük? Először ők készítették el marmelade néven némi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Majd a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben betudják adni!
Mitől lekvár a lekvár?
A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja. A pektin tartalom minden gyümölcsbe más és más. A pektin egy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható. Leginkább gyümölcsök héjában található, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben.
A gyümölcsök érés közben a pektint, pektin savvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb. A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagára.

Pektin hatásai:
- koleszterinszintcsökkentő
- szív- és érrendszeri megbetegedéseknél remek használható
- hatékony természetes méregtelenítő
- a vastagbélrák megelőzésére is használható
- segíti a bélműködést
- székrekedés és hasmenés esetén egyaránt alkalmazható
Miért érdemes pektint tenni a lekvárba?
Rövidebb lesz a főzési idő: sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamin tartalma sem csökken és bónuszként a konyhában se kell sokat ácsorogni a nagy melegben.
- Jobban megőrzi a gyümölcsízt: a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök friss íze sokkal jobban érezhetőbb lesz.
- Megmarad a gyümölcs gyönyörű színe: a pektinnel főzött lekvár sokkal élénkebb színű marad.
- Ugyanannyi gyümölcsből, sokkal több lekvár lesz: ez szintén a rövidebb főzési idő eredménye. Kevesebb víz fő ki és párolog a gyümölcs húsából.
- Cukor nélkül is befőzhetjük a gyümölcsöket
Tehát, ha szeretnél a nyáron lekvárt főzni bátran használd a pektint. Sokkal gyorsabb, sokkal ízletesebb, kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamin tartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig, élénkszínű üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd. Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesítheted Paleo Cukorhelyettesítővel is!
Befőzésre fel!
Dr. Boros Szilvia BGB Interherb Kft. Sportorvos, táplálkozástudományi szakember info@interherb.hu www.interherb.hu
Szólj hozzá