Az első Falusi nők világnapja 2008. október 15-én volt, ezen a nemzetközi napon az ENSZ közgyűlése kihirdette azt a határozatot, amely kimondja: felismerve a vidéki nők nehéz helyzetét, ideértve a bennszülött, a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők kritikus helyzetét, célul tűzte ki a vidéki szegénység felszámolását.

Mindez nagyon szépen és komolyan hangzik, de mit is jelent tulajdonképpen? Azt, hogy nemzetközileg felismerték a vidéki környezetben élő nők nehéz helyzetét és szándékukban áll tenni értük, segíteni nekik. Magyarországon a falusi nő kifejezést egyfajta pátosz veszi körül és a szó hallatán sokszoknyás, kendős-kötényes népviseletet viselő nőket látunk, akik széles mosollyal fejnek, dagasztanak, kapálnak és ünnepnapokon énekelnek. Nehéz és nem is túl kellemes e mögé az idilli kép mögé nézni, de aki falusi környezetben él vagy vannak idős falusi rokonai, ismerősei, mind tudják, hogy a kép mögött a valóság korán sem idilli.

A Falusi nők világnapja nemzetközi, a nem városban élő nők az összes földrészen nagy számban jelen vannak, életük nehéz, munkájuk csak a sírban ér véget. A valósághoz tartozik az, hogy:

  • a fejlődő országokban részt vesznek a növénytermesztésben és az állatállomány ellátásában, az élelmiszer-, víz és egyéb szükségletek megszerzésében a családjuk számára. Ezen kívül munkát is vállalnak a megélhetésért.
  • rájuk hárul a gyerekek, idősek és betegek ellátása.
  • megélhetésük leginkább a természeti adottságoktól és erőforrásoktól, a mezőgazdaságtól függ, ezért nehezen kiszámítható.
  • a vidéken élő nők a világ népességének negyedét teszik ki.
  • a fejlődő országokban a mezőgazdasági munkaerő csaknem felét teszik ki nők, élelmiszert termelnek és feldolgoznak, felelősségük van az élelmiszerbiztonságban.
  • a falusi nők termelő munkájukkal tevékenyen hozzájárulnak az éhínség és mélyszegénység csökkentéséhez.

Magyarországon 2000-ben vezették be a Falusi nők világnapjának évenkénti megünneplését. Ezen a napon tiszteljük meg őket annyival, hogy észrevesszük, elismerjük és felhívjuk a figyelmet a munkájukra!

Farkas Bernadett