Kedves Olvasó már biztos tudja, hogy a koronavírusra a mai napig sem gyógyszer, sem oltás nincs. Mire elkészülnek vele, az több hónapos út. Talán jövő év kezdetére lesz meg. Addigra már a vírusok élettanát ismerve, a koronavírus mutálódni fog.

Így a mostani vírusra előállított gyógyszereknek és oltóanyagoknak nem lesz nagy értéke. Sőt!

Napok óta gondolkozom azon, hogy ebben a szomorú helyzetben, hogy segíthetnék embertársaimon. Remélve, hogy a sokak által „kinevetett” természetes gyógymódok a koronavírus kapcsán, talán elnyerik méltó helyüket a gyógyításban. A jó Isten gyógyszertára ugyanis adva van, csak ismerni és élni kell vele!

Mit tudunk eddig a koronavírusról?

  • Azt, hogy cseppfertőzés útján terjed.
  • A fertőzött, ha köhög és tüsszent, ezek a rendszerint szabad szemmel nem látható cseppek ca. 2 méteres körzetben nagyon gyorsan (30-45 km/sec) terjednek.
  • Mindenhol megtapadnak és sokáig életben maradnak, tehát fertőznek. Jön egy gyanútlan ember, megnyomja pl. a lift gombját vagy a bejárati ajtó kilincsét megfogja és már át is vette. Aztán gondolatába mélyedve megdörzsöli a szemet, piszkálja az orrát vagy szájához nyúl és kész a fertőzés.
  • Különösen gyermekek és idősebbek figyelmetlenek.
  • A vírus sokkal kisebb, mint a baktérium. Hasonlattal élve, ha a baktérium olyan nagy, mint egy emeletes ház, a vírus csak egy teniszlabda méretű.

covid19-amit-eddig-tudunk

A vírusnak, hogy fennmaradjon mindig mutálódnia kell!

Az eddigi ismeretek szerint a COVID-19 és az influenza között az a különbség, hogy az influenza a FELSŐ légutak, míg a koronavírus az ALSÓ légutak betegsége.

Nem kell mondani, hogy különösen a járványok esetén nagyon fontos a higiénia.

  • Kézmosás, arcmosás (ha körülöttünk köhögtek, naponta többször is).
  • A kézfogás mellőzése.
  • Trüszkölés-köhögés a könyök hajlatba.
  • Ajtók nyitása a könyökkel. A nyomógombok kezelése vagy az ujjunk behajlított bütykével vagy az öngyújtó végével intézzük el. Utána rövid ideig égetjük az öngyújtót, így elpusztulnak a rajta lévő kórokozók.

A vírus akkor lesz veszélyes, ha bekerül a testbe. Ez a szemeken, orron, szájon, fülön keresztül (az alsó nyílásokról most nem beszélve) lehetséges.

A hétköznapi életben a védőszemüveget és az orrot-szájat takaró maszkokat hirdetik. Szerintem ezeket csak a betegeket ápoló személyzetnek és a betegnek kellene viselni. A hétköznapi maszkok nem záródnak légmentesen. A fertőzés legveszélyesebb útja az orron és a szájon keresztül történik.

Az emberi testnek, hála a természetnek több védekező mechanizmusa is van. Télidőben, de az étkezésünk kapcsán is a torok (garat) környékén slejm képződik. Itt a kórokozók megtapadnak, de a slejmben erőre is kapnak és ha nem figyelünk és nem távolítjuk el őket onnan, akkor szabad az út a belső szervekhez pl.a  tüdő felé.

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest