Az egy éves üröm (Artemisia annua), gyógyító kincsesláda mindenkinek, aki a növény sokoldalúságát ismeri.

Már több, mint 2000 éve a tradicionális kínai orvoslásban nagyon fontos növény volt. Főleg a malária és láz ellen, de gyomor és bélpanaszoknál, fertőző betegségeknél, gyulladásoknál és mindennemű bőrbetegségeknél is sikeresen használták. Hatóanyaga az artemisinin, mint modern malária ellenes szer felfedezéséért 2015-ben az orvosi Nobel-díjat kapta. Többszáz tanulmány (studium) bebizonyítja a gyógyhatását, nem csak a malária, hanem egyes rák megbetegedésnél is. Felhasználásra a levelek kerülnek, de a kis magjai és a virágai is értékes. 

Mi van benne?
Az utolsó 60 éveben a használt növények ásványianyag összetétele 60%-al kevesebb lett, mint előtte volt.

 

„A mai kor embere, teli fazekak mellett éhezik!”

 

Az egy éves üröm rendkívüli ásványianyag összetételt mutat: van benne kálium, kalcium, foszfor, kén stb. és több fontos nyomelem pl. bor, cink, szelén, mangán,stb.

KALCIUM:  a nátrium-kálium összhangban fontos (sav-bázis egyensúly), a szívizomzatot rendben tartja, a protein képzésben és a CO2 anyagcserében is fontos.

KALCIUM: a csontokat és a fogakat erősíti, a növényi kalcium sokkal jobban felhasználható, mint az állati kalcium, mert nem fog sav (purin) keletkezni.

FOSZFOR: fontos a sejtek energia anyagcseréjében, erősíti a csontokat és a fogakat.

KÉN: erősíti az immunrendszert, semlegesíti a szabadgyököket, harmonizálja a vércukorszintet és méregteleníti a testet. Kiváló szer a nem begyógyuló nyílt sebekre!

BOR: a pajzsmirigy egészségét erősíti, fontos a D-vitamin előállításában. Segít az ízületi problémáknál, a prosztata rák kialakulását gátolja, de más rák betegségeknél is segít.

AMINOSAV: életfontosságú lenne az étkezéseknél, mind a 20 aminosavat felvennünk az ételekből. A föld kizsákmányolása és a kémiai vegyszerekkel való visszaélés miatt, ez ma már nem lehetséges. Itt fontos szerepet játszik az üröm. Az aminosav összetétele teljes értékű, mind a húsz megtalálható benne.

VTAMIN: E-Vitamin tartalma magas. Az E-Vitamin védi a szív és az agy működését, erősíti az immunrendszert. Egészséges vérképzést biztosít, és az ivarszerveket is erősíti.

KESERÜ: az egy éves üröm a vermut rokona. A benne lévő keserű anyagok fontosak az anyagcserében, az elégséges gyomor és epeváladék képzésében. Méregtelenít, a gyulladásokat csökkenti, görcsoldó. A keserű anyagok a tradicionális kínai gyógyászatban fontos szerepet játszanak. A testben lévő nyálkát feloldják, a nyírokcsomók működését erősítik, a máj és vese munkáját alátámasztja.

ANTIOXIDÁCIÓ: a szabadgyökök megkötésében a világon lévő összes növény ranglistáján az előkellő negyedik helyen áll. Az ORAC értéke kiváló! Az ORAC érték jelenti azt a hatást, ahogy egy növény a szabadgyököket semlegesíti. Az egynyári üröm ORAC értéke 72 820. Itt szeretném megjegyezni, hogy egy másik kiváló ORAC értékkel rendelkező fűszernövény a szegfűszeg. A szegfűszeg ORAC értéke 23 450. Az összehasonlítás miatt a híres antioxidáns növénynek a méreg drága arónia, áfonya és goji bogyónak az ORAC értéke csak 2 300. Az egy éves üröm az E-Vitamin mellett gazdag szelénben és cinkben, polifenolokban és illóolajokban, artemisinin, kámfor, stb.

Hatásos különböző kórokozókkal szemben (baktériumok, vírusok, gombás megbetegedések) pl. körömgomba, hepatitis B és C, minden herpesz vírussal szemben.

Kiváló a paraziták és a giliszták ellen. Gyógyszer a Borelioze ( spirálbaktérium ) ellen. A spirálbaktérium rendszerint a kullancs harapástól, de a tetű-, az atka-, a bolha- és a szúnyogcsípéstől is létre jöhet.

Szívpanaszok és ízületigyulladás lesz a következménye. Ez a baktérium, különböző szövetekben és szervekben rejtőzik el, és ha az immunrendszer legyengül, különböző betegséget hoz létre, pl. agyhártyagyulladás. Egy üröm kúra segít ellene.

Néhány éve a rák gyógyításában is felhasználják egyes országokban, eredménnyel. A gyógyhatása visszavezethető a H2O2 Hidrogén-peroxid tulajdonságaira. Az egy éves üröm felhasználása lehetséges kívülről és belülről. Kapható tablettában, kapszulában, kenőcsben, száraz és friss levél formában, teában. Nálam a balkonon nő cserépedényben. A leveleket papírzacskóban tárolom.

Kiváló teában. Ugyanúgy kell elkészíteni, mint pl. a zöld teát.

 

Üröm kenőcsöt is egyszerűen lehet készíteni

 

 

Hozzávalók

  • 1 marék szárított üröm levél
  • 1 dl mandulaolaj
  • 2 db méhviasz

Elkészítés
A mandulaolajat lassú tűzön melegítsük fel. Vigyázzunk, az olaj nem lehet forró. A leveleket apróra szaggatjuk és beletesszük az olajba. Fakanállal kevergetjük. Az olaj friss levelek esetén hamarabb, száraz levél esetén később lesz zöld színű. Hagyjuk az így kapott zöld olajat félig kihűlni. Daraboljuk bele a viaszt, keverjük össze, amíg felolvad. Töltsük jól záródó tégelyekbe és tároljuk hűtőben.

Ha illatosítani szeretnénk, akkor 3-4 csepp illóolajat tehetünk a végén hozzá. Kiváló a gyógyhatása az ekcéma, viszketés, szúnyogcsípés, szemölcsök esetén. Mint tudjuk, a kémiai úton előállított gyógyszerek káros mellékhatásokkal rendelkeznek és 1 vagy 2 betegségre ajánlja az orvos. Ezzel szemben a natúr gyógynövényeknek nincs káros mellékhatása és különböző szervek gyógyításában tudnak segíteni. A természetes összetevők összhangja (szinergetika), több mint az egyes alkotórészek hatásának összegzése. Az egy éves üröm tehát egy háztartásból sem hiányozhat, az Isten patikájának fontos résztvevője.

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest