A természet alkot a legtökéletesebben. Többek között létrehozott egy ragasztót, amely az egész testet összetartja. Hihetetlenül hangzik, de igaz: enélkül a ragasztó nélkül a bőr száraz és vékony lenne, a körmök törékenyek, az izmok nem nőnének és a csontok törékennyé válnának.

Ez a ragasztó a kollagén, ami egy fő fehérjerész a kötőszövetes állományon belül. Fontos alkotórésze a porcnak, szalagoknak, ínaknak, csontnak és fogaknak, sőt a szem szaruhártyájának kialakulásában is szerepet játszik.

Mivel a csontok 30%-a kollagén, létfontosságú szerepet kap a csontállomány kialakításában és a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik, mivel csökkenti az ízületi fájdalmat, idős korban lassítja a csontbontó folyamatokat, gyorsítja a gyógyulást csonttörések után.

Az életkor előrehaladtával a kollagénsűrűség fokozatosan csökken és a szervezetben pusztító leépülési folyamatot okoz a kollagén hiánya. Számos tanulmány kimutatta, hogy az a személy, aki betöltötte az 40. évét, elvesztette a kollagén állományának 30 % – át. A kollagénhiány következében legyengül a csontszerkezet, az izmok, inak és ízületek szövetei elernyednek. Ilyenkor azt érezhetjük, hogy azok a tevékenységek, amik eddig könnyedén mentek (futás, lépcsőzés, hajolás) fájdalmassá válnak. Rendkívül fontos tehát, hogy az idővel elveszített kollagént pótoljuk.

az-izuletek-ragasztoi

Hogyan juthatunk hozzá a kollagénhez?

A kollagén kizárólag állatok testében fordul elő. A halak, tengeri állatok gazdag forrásai, például a makréla, cápa és lazac vázrendszere kiváló kollagénforrás. Általánosságban elmondható, hogy a hal eredetű kollagén aminosav készlete majdnem teljes egészében megegyezik az emlősök kollagénjében találhatókkal. A kollagént azonban nem csupán halakból (mivel a hal eredetű kollagén meglehetősen instabil), hanem marhából, csirkéből, sertésből, kacsából is előszeretettel izolálják és használják az élelmiszeriparban.

Az élelmiszeriparban a kollagén a zselatin egyik fő komponense. Természetesen nem szükséges rendszeresen kocsonyás állagú ételt fogyasztanunk, léteznek új, ízesített és natúr italporok, melyekből igazán jóízű üdítők készíthetők és nagy mennyiségű kollagént tartalmaznak.

A Benefitt kollagén italporok szarvasmarha eredetű, magas hatásfokkal hasznosuló kollagént tartalmaznak, frissítő italporok formájában vagy natúr változatban, kiemelkedően magas napi hatóanyag tartalommal.

az-izuletek-ragasztoi1

A citrom- és málnaízű termékek kiválóan elkészíthetők üdítőnek, nagyon kellemes ízűek, és 200 mg hozzáadott C-vitamint tartalmaznak. A natúr semleges ízű, így széleskörűen felhasználható, és beilleszthető a paleo táplálkozásba is.

Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
info@interherb.hu
www.interherb.hu