Az ödéma, minden korosztályban, de főleg a nőknél egy egészségügyi probléma. A két különböző, idetartozó betegségről szeretnék most beszélni. Ez a nyirok- és a zsírödéma.

A nyiroködéma
Itt folyadék gyűlik össze a test szöveteiben. Következménye egy nyirokrendszeri károsodásnak. Az ödéma helye, összefügg a károsodás helyével, pl. ha nyirokcsomókat eltávolították a bal kar hónaljából, akkor valószínű, hogy a bal karban nyirokkeringési zavarok lépnek fel. Víz gyűlik össze a testnek ebben a részében. Nagyon jó hatással van rá a nyírok drainage (masszázs módszer) mert a nyirokkeringést aktíválja és a nyirok elakadást feloldja. A leggyakrabban fellépő ok, a nyiroködéma megjelenésében pl, a mellráknál az itt lévő nyirokcsomók eltávolítása. Kialakulhat akkor is, ha nyirokrendszert sérülések vagy gyulladások gyengítik.

A zsírödéma
Rendszerint családi öröklésen nyugszik. Egy érzékeny zsírpárna rendszerint a combon és a lábszáron, ritkán a karon. Zsírpárna gyűlik össze a test bizonyos részében. Mellette a kék foltok is megjelennek. Oka, az orvoslás mai állása szerint gyulladás és a zsírszövet oxigén hiánya. Mindkettő fájdalomhoz vezet. A lélek is vele szenved, mert a megváltozott kinézet miatt gyakori a depresszió. Ez felerősíti a beteg fájdalmát. Nyirok drainage, illetve izompólya torna csak időlegesen tud segíteni.

A nyirok drainage mellett nagyon jól segíthet a kompressziós harisnya vagy zokni használata. Ezt kiegészíti a tudatos mozgás, séta, biciklizés és az úszás. Ez mind segíti a nyirok- és a vénás vérnek a lábból való kipumpálásában. Itt megemlíteném a Kneipp terápiát. A hideg-meleg víz valtakozásával erősítjük nemcsak az immunrendszerünket, hanem a vérerek falát is. 

 

 

A vízben való torna sokat segít a zsírödémánál. A víznek a nyomása nemcsak a fájdalmakat gyengíti, hanem elősegíti az új vérerek képződését is. A mozgás maga is fájdalomcsökkentő. A kompressziós harisnyának van egy káros mellékhatása  Ha gyakran használjuk, akkor az alatta lévő bőr kiszárad, apró szabadszemmel nem láható repedések jönnek létre, ami a kórokozók megjelenését és viszketést von maga után. Ez különösen a nyiroködémás betegeknél veszélyes. A gyulladás az immunrendszert gyengíti és egy betegség, az erysipel (orbánc) tud kialakulni. Ezért fontos, a nyiroködéma betegeknél, hogy még a legmelegebb napokon se menjenek mezítláb! A zsírödémás betegeknél gyakran megnő a test súlya, ami előfutára lehet egy későbbi nyiroködémának!

 

Látjuk, hogy a két ödémának nagyon sok kapcsolata van egymással. Egy egészséges életmód, egészséges étkezés (kevés állati fehérjével), egészséges mozgás, mind szerepet játszik a két betegség gyógyításában. A zsírpárna operatív úton történő leszivatása hosszú távon nem egészséges és nem hasznos. Sokkal jobb az izompólya egészségének az ismerete és az izompólya torna, amit már egy korábbi cikkemben leírtam.

Mindenkinek ajánlom, egy egyszerű, nem drága trambulin beszerzését. Az enyém 96 cm átmérőjű, félbehajtható és akár az ágy alá is betolható. Minden reggel ezen ugrálok kb. 100-szor. Nem kell magasra ugrani, csak néhány milliméterre, hogy a lábunk elhagyja a felületét. Ez a ritmikus fel-le mozgás a nyirok folyadékot rendbe teszi, és az esetleges eldugulásokat feloldja. A trambulinos ugrálásunkat még kombinálhatjuk a zsírpárnák masszírozásával és az olajhúzogatással is. Így egy idő alatt, három jót is tettünk sajátmagunknak.

Sok sikert!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest