„Éhező sejtek egészségesebbek és hosszabb ideig élnek!”- Paracelsus
 
Ez manapság már nyílt titok. Miről is van szó?
 
Az emberiség fejlődésében nem volt mindig élelmiszer bőség. Az étkezést rövidebb- hosszabb „kényszer” koplalások követték.  Ennek élettani hatása a mai tudományok szerint azért is volt jó, mert az üres gyomor és a belek felszabadultak a szűntelen munkától  és  regenerálódni  tudtak.  Több energiájuk  lesz  a betegségek  leküzdéséhez.
 
„A halál a belekben lakozik.” – mondták már a régi görög tudósok.
 
A belekben van az immunrendszerünk 2/3-a.  Ha antibiotikumot veszünk be, akkor az nem csak  a káros, hanem a hasznos életfontosságú baktériumokat  is hatástalanítják a belekben.  Ezért a belek nem tudják az eredeti funkciójukat elvégezni.  A bél falak átjárhatósága megváltozik,  így  több mérgező anyag kerülhet a vérbe. Ez megint csak újabb megbetegedések forrása.
 
Az egészség és a hosszú élet 5 előfeltétele: 
  • egészséges életmód
  • egészséges étkezés
  • egészséges belek
  • aktív immunrendszer
  • rendszeres detox 
 
A detox kúrában nem kell éhezni, csak elhagyni azt, ami nem tesz jót. Mivel a detoxnál a zsírszövet is elkezd leépülni, a benne lerakódott mérgek is felszabadulnak. Ezért is fontos eleget inni, naponta 2,5-3 litert. Fontos a felszabadult mérgek lekötése, illetve kihajtása.  Hasznosak a teák és a sima víz, esetleg citrommal.  Az első két nap rendszerint a legnehezebb.  Aki éveken át eddig csak literszámra  kávét és kólát ivott, az most átmeneti  fejfájásra és hangulatváltozásokra számíthat.  A bőr is rövid  ideig rosszabbodhat, mert  a  mérgek  kiválasztása  a bőrön keresztül  is történik.  A detox kúrát  tovább folytatni mégis érdemes.  Az egészségügyi  hatása ugyanis óriási lesz.  A test mellette a  lélek  is kitisztítódig.  Ha valaki megszokott  rituálékat  és élelmiszereket a detox kúra miatt néhány napig elhagy, az most egy másik szemszögből  nézheti saját magát és talán pozitívan  változtat  az életmódján.  Amikor a detox kúrában csak folyadékot iszunk, akkor a test zsírraktárai kinyílnak. Ez jó azoknak is, akik éveken át eredménytelenül próbálkoztak különféle diétákkal.  Mivel  nincs ételfogyasztás, így a test a működéshez a zsír raktárokat használja fel.  Ezt nevezik Keton anyagcserének.
 
 
A zsírraktárokban elbújó mérgek is felszabadulnak, ezért a testben egy ideiglenes méreg  bőség  lép fel, ami a test erősebb savasodását hozza létre.  Az első tünetektől ne ijedjünk meg.  Az éveken át elfogyasztott  fehér liszt , cukor, kóla, állati fehérjék, ételszínezők, a konzerváló anyagok, gyógyszerek, kávé és más élvezeti cikkek miatt a test már rég elveszítette a helyes sav-bázis egyensúlyát.  Ezen változtat a detox kúra.
 
Mi a jobb?  A turmix vagy a lékúra?
 
Mindenkinek egyénisége szerint kell eldöntenie. A lékúrában a zöldségek levét fogyasztjuk, de adhatunk hozzá némi gyümölcsöt is. Itt a növények rostjai nincsenek benne. 
 
PREUß fele zaft:
 
Hozzávalók
3 kg sárgarépa
1 kg cékla
1 db jégcsap retek
1 fej zeller
1 db burgonya
2 db alma
hüvejkujjnyi  gyömbér
 
 
Elkészítés
 
1. Mindent mossunk meg szódabikarbónás vízben és utána folyó csapvízben.  Szeleteljük fel  őket, majd a zöldség lé készítőbe préseljük ki a levüket,  1,5-2 liter lét fogunk kapni. A zsírban oldódó vitaminok miatt 2-3 csepp kender vagy lenmagolajat tegyünk bele.  Jól záródó üvegben a hűtőben tároljuk és naponta 4-5 dl fogyasszunk el.  Fogyasztás előtt mindig rázzuk  fel.
 
2. Turmixnál az előbbi összetevőket turmixoljuk össze, de más zöldségeket is használhatunk. Ez laktatóbb, mert a zöldség rostok is benne vannak
 
Mint lájuk az egészséges étkezés nem elégséges az egészséges és a hosszú élet megtartásában.  A megoldás az időnkénti detox kúrák beiktatása, az étkezések közötti szünetek meghosszabbítása  vagy egy étkezés teljes kihagyása, azaz 16-18 órás étkezesi szünet, pl.: a mai ebéd után csak holnap fogunk reggelizni.  Ezzel a módszerrel elérhetjük azt, hogy a krónikus panaszaink  csökkennek vagy teljesen elmúlnak.  A vérben lévő zsír szint olyan alacsony lesz, mint a gyerekek vérében.  Tehát megfiatalítja a sejteket.  Mindenféle ízületi betegségekre, autoimmun betegségekre jó a hatása.  Ausztráliában detox kúrával már eredményesen gyógyítanak rákos, cukorbeteg, Alzheimer és Demenciás  betegségeket is.  A detox kúrában fellépő Keton anyagcsere igen pozitív hatással van az agy anyagcseréjére.
 
 
„Éhező sejtek egészségesebbek és tovább élnek!”  Az állandó rejtett cukor jelenléte, a helytelen táplálkozásnál,  állandóan termelt inzulint hoz magával.  Ez hozza az inzulin rezisztencia rizikóját,  ami a cukorbetegség előfutára. Itt is gyógyhatású a detox kúra, mert az inzulin szükséglet csökken, a  test  regenerálódhat. 
 
A test sejtjei, mint láttuk váltani tudnak, úgynevezett  hibrid  motorral rendelkeznek.  A rák sejtek nem rendelkeznek ilyennel, nekik állandó cukor jelenléte szükséges.  Átállni az alternatív energiára,  a zsírra nem tudnak. Ezért a rák sejtek a detox kúrában kiéheznek és könnyebb őket hatástalanítani, illetve betokozódnak.  Még ugyan a testben vannak, de ez a tok már testbarát és semmiféle problémát nem okoz.  Az operációt én nem tartom hasznosnak,  vágással   a vér, illetve a nyirok operáció alatti szétfolyásával  a  rák sejtek szétszóródnak!
 
A detox kúra tehát egy molekuláris szinten történő „nagytakarítás”.  Ez az Autophagie,  vagyis a beteg sejtek elpusztulása. 
 
Ilyenkor a test sejtjei  rendet  teremtenek,  tisztítanak.  Eltávolítják az átalakult sejt alkotókat, a  hibás fehérjéket, mint a  Béta- Amyloidokat , ami  az Alzheimer  betegeknél  az  agyban  felhalmozódik. Gyakori  migrén, visszatérő betegségek,  fájó ízületek, eltávolíthatatlan súlyfelesleg,  allergiák, fáradság,  emésztési  problémák, vérkeringési- és  agyi  zavarok,  a koncentráció csökkenése,  ezek mind   vészjelzők  és  mutatják, hogy a testben  mérgező   anyagok  vannak  felhalmozódva.
 
A megoldás a rendszeres detox kúra, minden gyógyszer és minden mellékhatás nélkül!  Nem ismerek olyan felnőtt embert, akinek  ne  tenne jót egy detox kúra és  ha  észleljük  ennek  pozitív egészségügyi  hatásait, akkor  tudatosan  csinálni  fogjuk  főleg  tavasszal  és  ősszel .  Azonkívül  minden  betegség  kezdetén  is .
 
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense