Napjainkban egyre több szerepet kap az egészség és annak megőrzése. Nem csoda, hiszen annyi mindentől kell már védeni az immunrendszerünket… Vírusok, rossz baktériumok, ételintolerancia, cukorbetegség. A listát hosszasan lehetne még sorolni. De a megfelelő védekezéssel és egészséges életmóddal könnyedén élhetünk teljes, boldog életet, miközben az immunrendszerünket is védjük!

Hogyan?

Kezdjük a táplálkozással!

Nagyon sokan „szenvednek” különböző ételintoleranciával, többségben a gluténérzékenységgel.

De nézzük meg előbb, hogy mi is az a glutén és mit okoz a szervezetben, ha valaki nem tudja, megfelelő módon megemészteni, feldolgozni.

A glutén a búzafélék egyik fehérjéje, ez más néven a sikér. A glutén a gliadin és a glutetin összekapcsolódása, melyek lényegében két makromolekula. Aki hajlamos az érzékenységre, annál allergén hatást fejt ki.

Alapvetően kétféle érzékenységet lehet elkülöníteni.

Az egyik az autoimmun eredetű, ezt nevezik cöliákiának. Ebben az esetben nagyon komoly következményekkel, bélrendszeri elváltozásokkal jár, ha bekerül a glutén tartalmú élelmiszer a szervezetbe. Nagyon fontos, a megfelelő minőségű gluténmentes étkezés.

A másik eset az úgynevezett gluténszenzivitás. Ez nem autoimmuneredű érzékenység. Ebben az esetben, melyek együtt járnak a gluténérzékenység tüneteivel nem annyira kifejezettek, nagyon sokfélék lehetnek. A gluténszenivitás esetében a  gluténérzékenység jelei lehet pl. a puffadás, a véres székletürítés. Nagyon sok fajta tünet jelentkezhet, nincs két egyforma eset.

Összesen négy féle gabonában található meg a glutén: a gabona, a rozs, az árpa és a zab.

Mivel egyre többen választják a gluténmentes étkezést, ezért szerencsére sok gluténmentes készítmény is megtalálható a boltok polcain, amelyekben megtesznek mindent, hogy az úgynevezett reológiai tulajdonságok életre keljenek és általa élvezhetővé válljanak azok az ételek, melyeket belőlük készítünk.

BGB Interherb Kft. mindennap azon dolgozik, hogy tökéletes gluténmentes lisztkeverékeket fejlesszenek ki, melyekből aztán fejedelmi étel készíthető könnyedén. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Store Insider Mentes-M 2020 versenyén két díjat is bezsebelt.

Mit lehet készíteni a gluténmentes liszkeverékekből?

Gluténmentes és szénhidrátcsökkentett muffin:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Gluténmentes Palacsinta, amely teljesen a hagyományos ízvilágot adja vissza:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Piskóta, amely finom és puha:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Bővebben érdekel a gluténmentes életmód? Nézd meg az interjút, melyben elmondok minden fontos információt a gluténérzékenységről!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Ha szeretnéd kipróbálni a csoda lisztkeverékeket, akkor itt tudod őket megrendelni!

De nem csak a gluténmentes étkezésre kell odafigyelni, hanem nagyon fontos a cukorbevitelt is ellenőrizni, csökkenteni kell, ha szükséges.

Ha nem figyelünk oda, hogy milyen mennyiségben, hogyan és miként fogyasszuk az egyszerű cukrot, akkor számos következménye lehet. Nem csak a kilók szaladhatnak fel könnyedén, hanem kialakulhat a cukorbetegség, diabétesz is.

De mi is az a cukorbetegség?

Az inzulin nevezetű hormon a hasnyálmirigy sejtjeiben termelődik, majd közvetlenül a véráramba jut. A fő feladata, hogy a sejtek felületén lévő érzékelőkhöz kapcsolódva egy úgynevezett „kaput nyisson” a cukornak, vagyis a glükóznak és elősegítse annak bejutását, feldolgozását a sejtekben. Ez a folyamat a szervezet energiatermeléséhez szükséges. Ha nem vagy nagyon kevés inzulin termelődik, a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben, így a vércukorszint is emelkedik. Ennek hatására csökken az energiatermelés és legyengül a szervezet.

Azonban nem csak a cukor megfelelő fogyasztására kell figyelni, hanem annak minőségére is. Az egyszerű fehér cukrot érdemes lecserélni egy természetes cukorhelyettesítőre.

Miért?

Sokan a fehér cukrot édes méregnek is nevezik. A finomított cukor cukortartalma 95%-os. Amíg a természetben előforduló édesítőké csak 18 %-os. Óriási a különbség. Mivel a szervezetünk nem képes ekkora mennyiségű finomított cukor feldolgozására, ezért nem képes teljes mértékben megemészteni azt. Így a felesleges cukor megerjed a gyomorban. Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője felhívta a figyelmet arra, hogy a cukor ugyanolyan hatással van a szervezetre, mint az alkohol. Az alkohol a májat és az idegsejteket károsítja. A májsejtek méregtelenítő hatása egy bizonyos ideig képes átalakítani, azonban így a szervezet normális működéséhez szükséges folyamatok elől vonódik el az átalakítást végző enzim. Ugyanez történik a sok fehér cukor fogyasztása esetén is. Ezért lehetséges a májmegnagyobbodás olyan embereknél is, akik nem fogyasztanak alkoholt, viszont rengeteg édességet visznek be a szervezetbe. Máj károsodás esetén a látás, a bőr épsége, a vese normális működése is veszélybe kerül. Nagyobb eséllyel alakul ki akné és dermatisz.

egeszseg-de-hogyan-1resz

Elősegíti a szívinfarktus kialakulását is. A sok cukor fogyasztás magas vérnyomást eredményez, hiszen megemelkedik a vérzsírszint a szervezetben. Ezen kívül számos emésztőrendszeri panasz is kialakulhat, mint pl. fekély kialakulása, epehólyag megbetegedés, gyomor- és nyombélgyulladás stb. Kialakulhat köszvény és csontritkulás, nagyobb az esély a rákos megbetegedésekre is. A vitaminok és a nyomelemek se szívódnak fel megfelelően. Ennek hatására sokkal jobban fáradékonyabbak, kimerültebbek lehetünk.

Ha tehetjük, kerüljük el a fehér cukor fogyasztását és használjunk természetes édesítőszereket.

Az édesítés története egészen a patriarchiák koráig vezethető vissza. Ebben az időben a méz volt fő édesítőszer. Kozmikus energiát tulajdonítottak neki. Később Nagy Sándor idején megjelent a nádcukor, melyet a növény szárából nyertek ki, melynek szintén kozmikus energiát, valamint földi energiákat tulajdonítottak és a ritmikus rendszerre hatot. Ebben az időszakban még a cukor nyomelemekben gazdag volt. Napóleon uralkodása alatt jelent meg a cukorrépából nyert cukor, amit csak a növény gyökeréből vontak ki, emiatt csak földi energiákat tartalmazott.

Napjainkban rengeteg cukorhelyettesítővel találkozhatunk, de a legjobb választás a természetes módon előállított édesítőszerek, melyek nem tartalmaznak a szervezetre káros anyagokat.

A BGB Interherb Kft. kifejlesztette a BENEFITT Paleo Cukorhelyettesítő négyszeres erősségű édesítőszert. Tökéletesen beilleszthető diétás, diabetikus étrendbe. Kalóriatartalma egyenlő a nullával, a stevia és az eritrit megfelelő arányú keverékének köszönhetően és négyszer édesebb a hagyományos fehér cukornál. Bűntudat nélkül édesíthetjük vele a kávénkat, teánkat, de süteményekbe is kiváló választás. Mivel négyszeres erősségű édesítőszer kevés is elegendő belőle.

egeszseg-de-hogyan-1resz1

Szeretnéd kipróbálni, akkor itt tudod megrendelni!

Ahogy látjuk a megfelelő táplálkozással rengeteg betegség elkerülhető. Érdemes odafigyelni az étkezésünkre, hogy immunrendszerünk megfelelő módon működjön!

Tarts velem legközelebb is, hiszen a helyes vitamin fogyasztásról lesz szó!

Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
[email protected]
www.interherb.hu