Amikor az ember a sokak által kedvelt csípős, azaz chili paprikákra gondol, akkor általában csípős szószok, izzasztó levesek, forró egzotikus ételek jutnak az eszébe. Tény, hogy a chiliket az egész világon használják különféle gasztronómiai célokra, de ezek a tüzes kis paprikák sokkal több jót rejtenek magukban, mint egy-egy étel ízesítése, hiszen egészségesebbé is teszik a fogásokat.

A paprika közismerten magas C-vitamin-tartalmú zöldség, egy narancsnál háromszor több C-vitamint tartalmaz. Számos más vitamint B1-, B2-, B6-, és E-vitamint, illetve más, fontos növényi hatóanyagokat – karotinoidokat, béta-karotint, luteint, likopint, zeaxantint – tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges, ráadásul a csípős érzetért felelős hatóanyaga, a kapszaicin hatékony antioxidáns, méregtelenítő hatású.

És ha már említettem ezt a bizonyos csípős „rémet” a kapszaicint, beszéljünk is róla egy kicsit részletesebben.

Íme, ő az: C18H27NO3, 8-metil-N-vanillilnona-6-énamid.

Ez az a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük…

Rendben, de inkább beszéljünk egy kicsit érthetőbben, és nézzük meg milyen élettani és biológiai hatásokkal bír a chili és a benne lévő kapszaicin, hogyan segíti szervezetünket, és hogy valójában mennyi jótékony hatású folyamatban játszik kulcsszerepet egészségünk megóvása érdekében!

bdr

A csípősség érzete azért keletkezik, mert a kapszaicin a szájban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét lecsökkenti, így a normális testhőmérsékletet is forrónak érzékeljük, de természetesen a valódi égéssel járó szövetkárosodások nélkül. A kapszaicinnel való érintkezés és a kapszaicinre adott reakció mértéke természetesen egyénfüggő, de a bőrpír és az ezzel járó vérbőség jótékony hatással bír számos betegség okozta tünetre, fájdalomra, az említett vérbőség fokozó hatása pedig felgyorsítja a gyógyulási, regenerálódási folyamatokat.

A kapszaicin tartalmú krémek gyógyszerként régóta használatosak kopásos, reumás vagy más eredetű ízületi panaszok enyhítésére.

És, hogy még milyen jótékony hatása van a kapszaicinnek? Hamarosan kifejtem következő cikkemben!

De addig is:

Az Erős legyen Veletek!

Koletán Gergely
ChiliYard
+36-30 / 291-7949
info@chiliyard.hu
www.chiliyard.hu