Földhözragadt pénzügyek 1. részét itt olvashatod
 
Az internetes jelszavak

Átállt a világ, ügyeinket – jellemzően – nem papíron és különböző hivatalokban intézzük, hanem elektronikusan, az érintett szolgáltató, hatóság, vállalkozás honlapján. Ehhez viszont azonosítani kell magunkat, ezáltal biztosítva, hogy a másik fél is biztos legyen benne, mi állunk a tranzakció mögött.

Szóval először be kell regisztrálnunk, fel kell, hogy iratkozzunk. Ennek is többféle módja van. A legegyszerűbb, amikor csak megadunk egy felhasználónevet, egy telefonszámot és egy jelszót. Ez lehet egy egyszerű és különösebb joghatások nélküli kapcsolat pl. amikor feliratkozunk egy házhoz szállítási ételrendelési honlapon. Hamar kiderül, ha nem mi kértük a pizzát. Ennél nagyobb értékű rendelések, klubok, tagságok esetén már kérhetnek lakcímet, születési adatokat is. A legbonyolultabb, hatósági, pénzügyi ügyeinket viszont egy személyes megjelenés az Okmányirodában, bankfiókban…… előzi meg. Miután adatainkat ellenőrizték, arcunkat a fotónkkal egybevetették, kapunk egy felhasználónevet és megadunk egy jelszót. Ezt követően belépünk a megadott felületre és szinte mindent el tudunk intézni, de legalább az ügyet elindítani.

 

Ugye észrevette a kedves Olvasó, hogy minden alkalommal kell egy felhasználónév (username) és egy jelszó (password). Mennyi is? 15-20? Ki bír ennyit megjegyezni? Sőt van, ahol 30 naponként, de legalább évente módosítani is kell a jelszót! AZAZ nem lehet mindenhol ugyanazt használni! ÉS nem is érdemes, mert a fontos ügyeket intéző honlapokon úgynevezett erős jelszót kérnek, ami tartalmat 1-3 nagybetűt, 1-2 speciális karaktert (/+ és legalább 8-10 karakter hosszú.

 

A javaslatom, hogy alakítsunk ki 2-3 felhasználónév és jelszópárosítást. Ahol csak lehet, ugyanazt a felhasználónevet adjuk meg, ezzel is csökkentve a fejbentartási terheinket. A jelszavaknál pedig legyen egy egyszerű (a kutya neve, az általános iskolánk neve…), amit pl. az ételrendeléshez használunk. Legyen egy bonyolultabb, amiben szám is van, és nagybetűvel kezdődik vagy végződik, és legyen a szuperjelszónk, amivel a hatósági és pénzügyi dolgainkat intézzük.

 

Ez a szuperjelszó hosszú, legyen bonyolult és mindenféle karaktert tartalmazzon és ami a lényeg tudjuk megjegyezni!!!!

Válasszunk ki egy mondatot az életünkből! Pl. a kutyám neve Buksi 2012-ben került hozzánk! Hagyjuk ki belőle a magánhangzókat, ezt kapjuk: ktymnvBks2012bnkrlthzznk! Na hogy tetszik? Van benne kis és nagybetű, szám és speciális karakter, jó hosszú, azaz erős jelszónak számít.

De választhatjuk kedvenc dalszövegünket, versünket, újévi fogadalmunkat is! Ha rövidebb a jelszó és az egyik feliratkozásnál keveslik a hosszát, egyszerűen duplázzuk meg és máris erős jelszó lesz belőle! Ahol havonta kell jelszót módosítani, ott a vége legyen az évszám és a hónap, pl. 201904

Mindenkinek legyen egy B terve arra nézve is, ha mégis elfelejtené valamelyik ritkán használt jelszavát. Azaz írjuk fel valahová őket, egy füzetbe, lapra, gépünkön tárolt file-ba. 

 

Dr. Marczi Erika
+36 30 280 7475
emarczi@hu.inter.net