Az immunrendszer testünk legfontosabb és legbonyolultabb rendszere. Nélkülözhetetlen szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védelemben, a kóros sejtburjánzás kifejlődésének, valamint növekedésének megakadályozásában és saját sejtjeink, szöveteink, szerveink, védelmében.

Rengeteg életmódbeli tényező befolyásolja ennek a rendszernek a működését, sok olyasmi is, amire nem is gondolunk. A kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás, rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, a stressz megfelelő kezelése, sőt, a kedvező szociális körülmények is pozitívan hatnak az immunrendszerre, ezáltal az egészségre is.

A megfelelő táplálkozás alappillére az immunrendszer támogatásának, különösen évszakváltáskor szükséges fokozottabban ügyelnünk a vitamin- és ásványi anyag pótlásra.

Az emberiség első és máig fennálló patikája maga a természet, ahonnan számos gyógynövény és növényi hatóanyag származik, amelyek képesek hozzájárulni az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához.

Ilyenek például a homoktövis, a bíbor kasvirág és a propolisz.

Homoktövis

A homoktövis kiemelkedően magas C-vitamin és értékes antioxidáns (pl. karotinoidok, béta-szitoszterol) vegyületei révén fejt ki immunerősítő hatását. Írásos feljegyzések szerint Krisztus születése után 700 körül már alkalmazták a tibeti gyógyítók.

gyogynovenyekkel-az-immunrendszer-tamogatasaert1

Echinacea (bíbor kasvirág)

Először az észak-amerikai indiánok alkalmazták fertőzések kezelésére. Rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással bír, napjainkban az immunrendszer erősítésére, fertőzések megelőzésére és kezelésére alkalmazzák.

gyogynovenyekkel-az-immunrendszer-tamogatasaert2

Propolisz

A propoliszt Görögországban, Arisztotelész idejében bakteriális fertőzések, tályogok kezelésére használták, az asszírok sebek és tumorok gyógyítására. Egyiptomban a fáraók mumifikálásának egyik összetevője volt.  Napjainkban a bakteriális és vírusos, gombás és protozoon okozta fertőzések egyik hatékony ellenszere, de gyulladáscsökkentő, sejtvédő hatással is bír.

gyogynovenyekkel-az-immunrendszer-tamogatasaert3

Szerencsére ma már nem az erdőben sétálva, karunkon kiskosárral kell összegyűjtenünk a legfontosabb egészségvédő növényeket, hanem magunkhoz vehetjük tabletta, kapszula formájában is.

Sokféle egészségvédő termék elérhető a piacon, választáskor mindig azt tartsuk szem előtt, hogy standardizált hatóanyag tartalmú termékeket válasszunk, mert ez biztosítja számunkra a magas minőséget, és azt, hogy minden kapszula garantáltan ugyanolyan mennyiségben tartalmazza a hatóanyagot.

Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
[email protected]
www.interherb.hu