A gyömbér egy csodálatos egzotikus gyökér, nemcsak egy különleges aromát ad, hanem még természetes gyógyszer is. Szépnek nem nevezhető, de nagyon hatásos.

Ázsiában több ezer éve, mint a természetes gyógyszer ismert. Európában már a középkortól írásos feljegyzések vannak a gyömbér használatáról- Paracelsustól, Hildegárd von Bingenig. Nemcsak a természetgyógyászok, hanem az általános orvoslás is felhasználja a gyömbért. A benne lévő illóolajoknak gyulladásgátló és antibakteriális hatása van. A kórokozók szaporodását megakadályozza, a fájdalmakat megszünteti. Ezen kívül sejtvédő hatása is van. Segít a gyomor problémáknál, ezért hasznos pl. az utazási betegségeknél és a sugárzási terápiák mellékhatásának csökkentésénél is. A gyömbér tiszta leheletet biztosít, ami a benne lévő gingerollal függ össze. Ugyanez az anyag hat az agyban lévő öklendezési központra, így tudja azt leállítani. Az emésztési nedvek termelődését növeli, erősíti a gyomor és a bél tevékenységét.

Vigyázzunk vele a terhesség esetén. Bizonyos alkotórészei vajúdást válthatnak ki. Azoknál is figyelem ajánlott, akik véralvadásgátló gyógyszert használnak. A gyömbér a gyógyszerek hatását és az epe működését felerősíti. Ételek, italok készítésénél használhatunk friss, szárított és finomra őrölt gyömbérport. Az üzletekben kapható gyömbérek nagy része Kínából jön. 15 Celsius fokos hőmérséklet felett kicsírázik, majd kiszárad. Egy konyhában használatos papírba levegősen becsomagolva, a hűtő zöldségtartójába téve, jól tárolható.

Sok betegség gyógyításánál használják, különösen az utazási gyomor problémáknál és a megfázásnál, mint a gyömbér teát, citrommal.

A gyömbér, nemcsak gyógyhatású, hanem az ételeknek is kitűnő aromát ad.

Gyömbér-lencseleves

gyomber-lencselves

Hozzávalók:

    • 1 db hagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 30 gr friss gyömbér gyökér
    • 200 gr piroslencse
    • 5-6 szál friss, zöld koriander ág
    • 1 evőkanál kókuszzsír/olaj
    • ½ evőkanál currypor
    • csipetnyi kurkuma por
    • csipet cayenbors
    • 2-3 db paradicsom
    • 300 ml kókusztej
    • csipet parajdi só
    • csipet kubeben bors

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk apróra. A gyömbért is jól tisztítsuk meg szódabikarbónás és sima folyó vízben, majd vágjuk apróra. A lencsét egy szitába tegyük és hideg vízzel jól mossuk át és csepegtessük le. A koriandert is tisztítsuk meg és egy szálat tegyünk félre, a többit vágjuk apróra. Egy edénybe tegyük a kókuszzsírt és a hagymát, fokhagymát dinszteljük meg. Adjuk hozzá a gyömbér és a koriander darabokat, majd dinszteljük tovább. A lencsét és a fűszereket is adjuk hozzá és dinszteljük tovább. 500 ml vizet és az apróra vágott paradicsomot is adjuk hozzá és 25 percig főzzük tovább. A végén a kókusztejjel ízesítsük. Tálaláskor a megmaradt koriander zölddel díszítjük.

Gyömbéres hal

gyomberes-hal

Hozzávalók:

    • 50 gr friss gyömbér gyökér
    • 4 evőkanál kókuszzsír/olaj
    • 1 db Bio citrom
    • 500 gr halfilé
    • 2-3 thymian ágacska (kakukkfű)
    • kevés parajdi só és kubeben bors
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanál almaecet
    • 1 kávéskanál méz

Elkészítés:

A gyömbért finoman hámozzuk meg vagy szódabikarbónás vízben és utána folyó vízben egy zöldség kefével jól tisztítsuk meg. Utána vékony szeletekre vágjuk fel. A kókuszzsírt vigyázva melegítsük fel és a gyömbér darabokat tegyük bele. 30 perc múlva, így gyömbér olajat kapunk. A citromot is jól tisztítsuk meg, a héját reszeljük le. A halak mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. A sütőt 180 Celsius fokra melegítsük elő. Egy tepsit 1 evőkanál gyömbér olajjal kenjük ki. Tegyük bele a fűszerezett halakat, tegyük rá az olajból kivett gyömbér darabokat, a kakukkfű ágakat, az apróra vágott fokhagymát, és a tetejét két evőkanál gyömbér olajjal permetezzük meg. A tepsit alufóliával fedjük be és a sütőben ca. 30 percig süssük.

A megmaradt gyömbér olajat, almaecettel, mézzel és 1 dl jó sima vízzel keverjük össze. Mint saláta dresszinget használjuk pl. fejes salátához.

Köretnek petrezselymes főtt burgonya vagy rizs illik hozzá.

Gyömbéres palacsinta

gyomberes-palacsinta

Hozzávalók:

    • 15 gr friss gyömbér gyökér
    • 30 dkg rizs- vagy kókuszliszt
    • 3 dl kókusztej
    • 2 dl szódavíz
    • csipet parajdi só
    • 3 evőkanál kókuszzsír/olaj

Elkészítés:

A gyömbért jól tisztítsuk meg és almareszelővel reszeljük le. Egy mély edénybe az összetevőket keverjük jól össze, rövid ideig pihentessük. Egy palacsintasütőt forrósítsunk fel. Az első palacsinta sütés előtt a serpenyőbe kevés olajat teszünk. A későbbi palacsintáknál már nem kell. A masszában lévő zsír/olaj elég lesz. Ha az egyik oldal szép színt kap, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A kész palacsintákat fahéjas cukorral megszórva, simán, meleg vaníliamártással vagy hideg vanília fagylalttal fogyasszuk.

A baktérium és a vírusos megbetegedések esetén, mint a korona vírus megbetegedés lehetőségének kikerülésére is ajánlom a gyömbér használatát. A másik a szegfűszeg. Legyen mindig nálunk egy kis üvegcsében. A szegfűszeget, amikor csak tudjuk, rágcsáljuk. Ne feledkezzünk meg a kéz gyakori mosásáról és a reggelenként szájban történő „olajhúzogatásról” sem. Az első és mindenki számára megoldható segítség, a saját immunrendszerünk erősítése.

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest