Változatosság gyönyörködtet! A változatosságnak örül a család. Nekünk nőknek is jó, ha néha-néha nem rutinból, hanem odafigyelve készítjük az új ételeket. Ebben a részben az olasz, német és az osztrák konyha kerül bemutatásra.

OLASZ  konyha jellegzetessége a friss hozzávalók.

Tészta medvehagyma vagy bazsalikom pestóval

international-konyha-1resz1

Hozzávalók

500 g kifőzni való tészta

3 evőkanál medvehagyma vagy bazsalikom pestó

2 evőkanál reszelt parmezán sajt

1/2 kávéskanál vaj vagy Ghee

friss kakukkfű

parajdi só

kubeben bors

Elkészítés

A tésztát előírás szerint kifőzzük. Nem ragad össze, ha a vízbe kevés almaecetet teszünk. Medvehagyma pestó receptje a hasonló nevű írásban található. A kifőtt tésztát lecsepegtetjük. Tálaló edénybe tesszük, hozzáadjuk a vajat vagy a Gheet, összekeverjük. Étkezésnél, minden tányérrá  főtt tésztát teszünk, tetejére kerül a pestó. Sajttal, borssal meghintjük. Ha nem elég sós, utána sózunk. Kakukkfűvel megszórva találjuk.

Töltött paradicsom

international-konyha-1resz2

Hozzávalók

6 db nagyobb paradicsom

6 db egész tojás

marék apróra vágott metélőhagyma

2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma

2 evőkanál reszelt parmezán sajt

1 db mozzarella

parajdi só

kubeben bors

Elkészítés

Paradicsomokat és a metélő hagymát megtisztítjuk. Az utóbbit apróra vágjuk. Paradicsomok kalapját levágjuk,  belsejét kikanalazzuk. (Ne dobjuk el, használjuk fel pl. szósz vagy leves készítéséhez). Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Sütőt 200 Celsius fokra előmelegítjük. Paradicsomokat a tepsibe tesszük, egymástól távolságot tartva. Mindegyik paradicsomba, apróra vágott metélőhagymát és fokhagymát szórunk. Rátesszük a  megfelelő nagyságúra vágott mozzarellát. A félig megtöltött paradicsomokba, beleütünk egy nyers tojást. Tetejüket sózzuk, borssal és parmezánnal megszórjuk. 25-30 percig sütjük.  Fokhagymás bagettel tálaljuk.

NÉMET  konyha jellegzetessége az egytálételek és a szószok.

Spárga egytálétel

international-konyha-1resz3

Hozzávalók:

600 g fehér vagy zöld spárga

2 kávéskanál vaj vagy Ghee

200 g tofu

2 evőkanál reszelt parmezán sajt

kevés reszelt szerecsendió

parajdi só, kubeben bors

1 kávéskanál kókusz zsír vagy olaj

csipet chilli por

Elkészítés

A fehér spárgát hámozzuk, a zöldet nem kell. Spárga héjat ne dobjuk ki. „EHETŐ HULLADÉK!”

A héját megmossuk, kis vízbe megfőzzük, turmixoljuk. 1 kávéskanál vajjal vagy Gheevel, kevés szerecsendióval, sóval ízesítjük. Félretesszük. Az egész spárgákat is megfőzzük. Egy formát kikenünk 1/2 kávéskanál kókusz zsírral. Beletesszük a megfőtt spárgákat. Edényben 1/2 kávéskanál kókusz zsírban megpirítjuk a tofut. A főtt spárgákra rakjuk, sózzuk, borssal, csilivel megszórjuk. Ráöntjük a spárga héjából készített öntetet. Parmezánnal megszórjuk. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben röviden ca. 5 percig sütjük, hogy az ízek összeérjenek.

Piros grütce szósz

international-konyha1resz4

Hozzávalók

200 g szeder

200 g málna

200 g eper

250 ml víz

250 ml vörösbor

1-2 kávéskanál étkezési keményítő vagy tápióka por

2 evőkanál kókuszvirág cukor

Vanília habhoz

250 ml tejszín

2 evőkanál stevia

1 vaníliarúd belseje

Elkészítés

Gyümölcsöket megtisztítjuk. Néhány darabját félreteszük. A többi gyümölcsöt víz és vörösbor keverékében röviden felfőzzük vigyazva, 40 Celsius fok alatt. Tűzről levesszük, lefedve 15 percig állni hagyjuk. Turmixoljuk. Cukrot és az étkezési keményítőt (tápiókát) hozzáadjuk. Hűtőbe tesszük, míg megkeményedik. Tejszínt felverjük. Cukrot a vaníliás rúd belsejével összedolgozzuk, óvatosan a habhoz adjuk. Találáskor a grützce tetejét díszítjük vele és a félretett egész gyümölcsökkel.

OSZTRÁK  konyha jellegzetessége a lisztes tésztaféle.

Kaiserschmarrn- császármorzsa

international-konyha-1resz5

Hozzávalók

100 g liszt

150 ml tej

3 tojás

3 evőkanál kókuszvirág porcukor

marék mazsola

darált dió és mandula

1 zacskó vaníliás cukor

1 evőkanál barna cukor

25 g vaj vagy Ghee

Elkészítés

Tojásokat szétválasztjuk. Fehérjéket csipet sóval felverjük. Hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot, tovább verjük kemény habbá. Tojás sárgákhoz keverjük a vaníliáscukrot, 1 evőkanál porcukrot, lisztet és a tej felét. Összedolgozzuk. Lepésekben a többi tejet is hozzáadjuk. Beletesszük a mazsolát, diót, mandulát, majd a felvert tojásfehérjét. Lazán összekeverjük. Teflont felforrósítuk, beletesszük a vajat.  Ha elkezd habzani, hozzáadjuk a tésztát. Az alja szép barnás lesz, megfordítjuk. Közben egy másik teflonban karamellizáljuk a barna cukrot. Ha a karamella kész, hozzákeverjük a kész tésztát. Két fakanállal, kis darabokra szaggatjuk. Porcukorral meghintve, de  német grütcevel is tálalhatjuk.

Palacsinta osztrák módra

international-konyha-1resz6

Hozzávalók

300 g liszt

250 ml tej

50 ml tejszín

2 db tojás

1 kávéskanál kókuszvirág cukor

1 evőkanál kókuszolaj

csipet parajdi só

1 kávéskanál vaj vagy Ghee

Töltelékhez

1 vaníliás puding

1 evőkanál kókuszvirág cukor

marék mazsola

Öntethez

2-3 evőkanál Hanuta vagy étcsokoládé

200 ml tej

1-2 evőkanál konyak

Elkészítés

Mély edénybe leszitáljuk a lisztet. Lepésekben hozzá jön a tej, tejszín, tojás, só, cukor, olaj. Simára keverjük. Egy órán át pihentetjük. Még egyszer jól összekeverjük. Forró palacsinta sütőt bevajazunk, a palacsintákat egymás után kisütjük. Második palacsintához már nem teszünk a sütőbe vajat. A tésztában lévő olaj, elég lesz.

Vaníliás pudingot előírás szerint elkészítjük, mazsolát hozzáadjuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a palacsintákat és felcsavarjuk őket. Mindegyiket négy darabra vágjuk. Sütőformába egymás mellé rakjuk, vágott részükkel felfele.

Tejet felforraljuk, beletesszük a  csokoládét, simára keverjük. Hozzáadjuk a konyakot. A palacsintákra öntjük. Azonnal tálaljuk. Vanília fagylaltot is adhatunk hozzá.

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest