Vitaminokban, ásványianyagokban gazdag, kalória szegény, pénztárca kímélő, számtalan módon elkészíthető, ízletes zöldség. Sokkal értékesebb, mint ahogy a neve után hinnénk.

Hosszan lehet tárolni, egész évben megvásárolható. Mégis a téli hónapok zöldségei közé tartozik. A káposzta család széleskörű: létezik fehér, lila, zöld, csúcsos és kelkáposzta. Továbbá a karfiol, a brokkoli, a kínaikáposzta, a kelbimbó valamint a romanesco (pagodakarfiol), pak-choi (bordáskel) és a karalábé a legismertebbek a káposztafélék családjából.

A külső leveleiben sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a belsőkben. Ezért ezeket a leveleket mindenféleképpen használjuk fel az ételek készítésénél és a gyógyításban is. A káposzta család tagjainak magas a mustár –olaj tartalma, ami a káposzta jellegzetes ízét is adja. Ez a mustár olaj a gyógyászatban egyben egy alternatív rák ellenes szer, ha a leveleket sebre vagy gennyes gyulladásra helyezzük, gyorsan és tisztán gyógyít. A káposzta származási helye a Földközi-Tenger vidéke. Az ott élő „vad káposzta” hasonló, mint a mai zöld káposzta. Az emberiség több ezer éve ismeri és használja a káposztát. Hippokrates 400 évvel Krisztus előtt már leírta a káposzta sokoldalú gyógyhatását.

A régi „szegény emberek eledele”. Ma már minden étterem étlapján egy elfogadott étel. Én legszívesebben burgonyával vagy sárgarépával kombinálom. A főzésnél a vízbe mindig csipetnyi szódabikarbónát teszek.

Káposzta- sárgarépa-burgonya leves

Hozzávalók:

  • 400 g sárgarépa
  • 400 g káposzta (zöld, kelbimbo, vagy kelkáposzta)
  • 400 g burgonya
  • 30 g Ghee vagy kókusz zsír
  • 1 db hagyma
  • 3 db fokhagyma gerezd
  • 2 kávéskanál burgonyaliszt
  • kevés pirospaprika por
  • 1,5 liter sima zöldség leves
  • 100 ml cukrozatlan tejszín
  • 0.5 kávéskanál parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors
  • 2 kávékanál citromlé vagy alma ecet

Elkészítés
A sárgarépát és a burgonyát hámozzuk meg és vágjuk fel. A hagymát és a fokhagymát is vágjuk apróra. A Gheet vagy a kókusz zsírt melegítsük fel és a hagymát, fokhagymát dinszteljük meg. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a lisztet és kevergetés mellett a pirospaprikát. Tegyük bele a sárgarépát, burgonyát és a felvágott káposztát. Keverés közben öntsük hozzá a sima zöldség levest. A tűzhelyre visszatesszük és főzzük meg 15-20 percig lefedve.

Fűszerezzük ízlés szerint. Akkor kész, ha a zöldségek még nem nagyon puhák. Tálalás előtt savanyítjuk a citromlével vagy az alma ecettel és tejszínnel tálaljuk. Pirított kenyér vagy pirított kenyér kockát is adhatunk hozzá.

Zöld káposztasaláta, sárgarépával és céklával

Hozzávalók:

  • 300 gr zöld vagy lila káposzta
  • 150 gr sárgarépa
  • 150 gr cékla
  • 0,5 kávéskanál csili por vagy 1 db csili paprika
  • 1 evőkanál juhar szirup vagy cukorrépa szirup
  • 1 db citrom leve
  • 3-5 evőkanál kókusz olaj vagy zsír
  • 0,5 kávéskanál parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors

Elkészítés
A káposztát mossuk meg és vékony darabokra vágjuk fel. A sárgarépát és a céklát hámozzuk meg és reszeljük le. Ha csili paprikát használunk, akkor a magját távolítsuk el és szeleteljük vékony karikára. A citromlevet a sziruppal és az olajjal jól keverjük el, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket ezzel az öntettel keverjük össze és hagyjuk kb. 20 percig állni, hogy az ízek összeérjenek. Adhatunk hozzá főtt burgonyát karikára vágva, friss perezselyemmel megszórva, sózva.

 

Káposzta eltevés

Hozzávalók:

  • 4 db tisztára mosott üveg edény, jól zárható tetővel ( 4 x 500 ml)
  • 1 kg káposzta (több fajta káposztát is használhatunk)
  • 1 kávéskanál parajdi só
  • 1-2 csipet kókuszvirág cukor
  • 1 csili paprika vagy 0,5 kávéskanál csili por
  • 800 ml sima víz
  • 1-2 evőkanál mustár vagy reszelt torma

 
Elkészítés
A káposztát mossuk meg és vágjuk finom szálakra. A vizet forraljuk fel és adjuk hozzá a sót, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor adjuk hozzá a cukrot és a mustárt vagy a reszelt tormát. A csili paprikát magozzuk ki és vágjuk vékony csíkokra. Keverjük össze a káposztát a csilivel. A 4 db üveget töltsük meg a káposzta-csili keverékkel. A kihűlt sós-cukros- mustáros vagy tormás vízzel öntsük nyakon. Az üvegeket azonnal zárjuk be. Két-három napig szobahőmérsékleten hagyjuk, alkalmanként „levegőztetjük”, azaz a tetőt szedjük le rövid ideig, majd ismét zárjuk be. Három nap után a hűtőben tároljuk.

Káposztás kocka

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 1 db hagyma
  • 1-2 evőkanál kókusz zsír vagy olaj
  • 500 gr kocka tészta
  • 0,5 kávéskanál parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors

 
Elkészítés
A tésztát főzzük meg és tartsuk melegen. A kókusz zsírt forrósítsuk fel és a finomra vágott hagymát dinszteljük meg. Adjuk hozzá a megmosott és apróra vágott káposztát, kevés vizet öntsünk alá, majd pároljuk, míg megpuhul. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A kifőzött tésztával keverjük össze. Kiváló gyors és egészséges étel.

Jó étvágyat!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest