Intenzív nyári tábor

 

 

A gyerekek élvezik az iskolai szünet szabadságát. Azonban a szünidő során sem kell lemondaniuk számukra fontos tevékenységekről. Számos kisgyermeknek élvezheti idén is a nyári tábort a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak köszönhetően.

 

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt. A táborok a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító program támogatásával valósulnak meg. A programra olyan gyerekek jelentkezhettek, akik év közben is jártak terápiás foglalkozásokra.

 

Gyerek lovon

 

Az első, lovasterápiás és művészeti tábor július 2-6. között lesz, mottója: „Az alkotás gyógyító ereje”- Alkotó- és művészeti tábor - lovas élmények feldolgozása a művészetterápia segítségével.

A táborban elsősorban a lovas élményeket, a lovakkal megélt különböző szituációkat, helyzeteket szeretnénk más-más technikával megjeleníteni, kifejezni. A lovaglás során szerzett élményekről rajzot, festményt, montázst, fotókat stb. készítünk a gyerekekkel. Másrészt olyan népi kismesterségekkel ismertetjük meg őket, mint az agyagozás, fonás, szövés, gyöngyfűzés, melyeket felhasználhatnak a lóval, lovaglással kapcsolatos dísztárgyak készítésére.

 

A második, autista módszerspecifikus és önismereti tábor július 9-13. között lesz, mottója: „Ez vagyok ÉN”- Módszerspecifikus lovasterápiás tábor autizmussal élő gyermekeknek.

A szervezők egy olyan komplex programot szeretnének megvalósítani a tábor ideje alatt, melyet kimondottan autizmussal élő gyermekek számára dolgoztak ki. A program tíz témakört ölel fel, melyek célja, hogy megtanítsák a társas együttéléshez szükséges elemi viselkedési formákat, fejlesszék az énkép és az éntudat kialakulását és megszilárdulását. Hagyományainkhoz híven ebbe a táborba is igyekszünk meghívni külsős terapeutákat, valamint mozgásfejlesztő foglalkozások is segítik a testkép, a testtudat kialakítását.

 

 A harmadik, farmgazdálkodás tábor július 16-20. között lesz, mottója: „Terápia négy falon túl”.

A program során a gyerekeket bevonjuk a lovak körüli feladatok, teendők elvégzésébe. Természetesen nem maradhat el a lovaglás sem, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna formájában. Megismertetjük a gyerekeket a Lovasterápiás Központ területén élő egyéb állatokkal és azok gondozásával (szamarak, malacok, baromfi, nyulak, kutyák, macskák). A programba meghívunk kutyás terapeutát is. Kiegészítő programként a gyerekek részt vesznek a növények ápolásában, gondozásában, a farmon folyó élethez kapcsolódó háztartási munkák elvégzésében is. Igyekszünk a gyerekeket megismertetni olyan munkafolyamatokkal, amelyek már szinte teljesen kivesztek a hétköznapjainkból: kukoricamorzsolás, kukoricadarálás, kukoricaliszt készítése, szitálás, puliszkafőzés.

 

Csoportkép

 

Az utolsó tábor július 23-27. között lesz, mottója: „Főszerepben a LÓ” – Lovas tanösvény elméletben és gyakorlatban.”

A tábor célja a lovakkal, a lovak testfelépítésével, életmódjával, takarmányozásával, napirendjével, gondozásával, viselkedésével, szaporodásával kapcsolatos már meglévő ismeretek elmélyítése, kiszélesítése és átültetése a mindennapi gyakorlatba. Fontos, hogy a gyerekek megtanulják, megtapasztalják, hogy a ló nemcsak egy élőlény, aki a gondoskodásunkra szorul, hanem cselekvő társunk, segítőnk a mindennapi munkában és életben.

A tábor során a gyermekek megismerhetik a lovak származását, eredetét, szerepét az emberiség történelmében, megismerhetik a történelem híres négylábúit. A táborban tanulásban és értelmileg akadályozott, hiperaktív, magatartás- és figyelemzavaros óvodás és kisiskolás gyerekek vesznek részt.

A szervezők remélik, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoznak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években.

 

 

www.gyermekmento.hu