A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország, akik a gyerekeknek fogkefét és fogkrémeket ajándékoznak, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását.

 

gyermekmentő-otp-bank

 

Sajnos Magyarországon a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal, nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Emiatt hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál.

 

Az 5-6 éves gyerekeknek 41 százaléka rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra a gyermekeknek átlagosan 3-4 foga beteg; az általános iskolások kb. 80 százalékánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon.

 

 

Nemzetközi Gyermekmentő

 

A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a fiatalok a külsejükre, az öltözködésre például sokkal több időt fordítanak, mint a fogápolásra. Úgy gondolják, hogy ami nincs szem előtt, azzal nem is fontos foglalkozni, ez pedig veszélyes hozzáállás. Fontos lenne az időben történő megelőzés, mivel jelenleg a 65-75 éves korosztályban nagyon gyakori a fogatlanság.  

 

Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek részesüljön fogászati szűrésben, szaktanácsadásban és oktatásban.

 

Idén is csatlakozik a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékoz. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták az előző években, hogy előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres, három havonkénti cseréről.     

 

gyerekmentő kamion

 

 

Júniustól az alábbi helyszíneken érhető el a szűrés:

 

 • 2018. június 5., kedd, 9-15 óra  

- Fogászati szűrés és szaktanácsadás        

- Alsószentmárton


 • 2018. június 6, szerda, 9-15 óra

- Fogászati szűrés és szaktanácsadás        

- Magyarmecske


 • 2018. június 9., szombat, 10-18 óra között        

- Városnap                           

- Hajdúdorog


 • 2018. június 12., kedd, 10-15 óra

- Fogászati szűrés és szaktanácsadás     

- Hencida, Általános Iskola, Csokonai utca 2.


 • 2018. június 13., szerda,  8.30-16 óra 

- Fogászati szűrés és szaktanácsadás

- Biharnagybajom, Szűcs Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola


 • 2018. június 29., péntek, 12-21 óra       

- Kincsem Park Derby      

- Budapest, Kincsem Park


 • 2018. július 20., péntek, 14-20 óra        

- MSOSZ, Eunice Kennedy Nap    

- Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont melletti Völgypark


 • 2018. augusztus 25., szombat 12-17 óra              

- Fényes Napok  

- Mátészalka


 • 2018. szeptember 22., szombat            

- Bozsik Tanévnyitó          

- Telki, Globall Football Park


 • 2018. szeptember 28-30. , péntek-szombat-vasárnap, 9-17 óra

- Díjlovas és Lovasterápiás Verseny        

- Fót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja, Vörösmarty tér 2.


 • 2018. október 6-12.       

- Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja            

- Erdély


 

 

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálast

 

 

A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank célja, hogy 2018-ban is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a Roadshow keretében, mint a korábbi években. A fogorvosi buszban dolgozó orvosok tavaly összesen 6215 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrések eredményei megerősítették, hogy továbbra is nagyon fontos a megelőzés, a helyes fogápolás tanítása és a fogorvosok által végzett felvilágosítás.

 

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár több mint 20 éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

 

www.gyermekmento.hu