Ha a világon mindenki része lenne az önkéntes felelősségvállalásnak, bizonyára egy sokkal emberibb világban élhetnénk. Azok ugyan is, akik a szabadidejükből, pénzügyi forrásaikból másokra, vagy közös ügyekre fordítanak, empátiásabbak, megértőbbek, toleránsabbak. Többnyire a környezetükre jobban odafigyelő emberek. A Panoráma Világklub olyanokat tömörít, akik saját elhatározásukból, baráti közösségként működő szervezetként figyelnek egymásra a határon innen és túl. A társadalmi felelősségvállalás természetes része az életüknek, amit egyéni életükre lebontva éppen úgy alkalmaznak, mint a közösségi életben. Cseppet sem csoda tehát, ha a szóvivőjük, Joó Géza sem kivétel. Legyen szó műsorvezetésről, szóvivői feladatról, vagy rendezvényeken való helytállásról, Gézára a Panoráma Világklub mindig számíthat.

 

Hogy alakult ki a kapcsolat a Panoráma Világklubbal?

 

  • Közel 10 évvel ezelőtt jött létre a nagy találkozás. Ha hinnék a véletlenekben, azt mondanám, hogy véletlenül csöppentem bele, egy meghívásnak eleget téve. Nagyon megtetszett a Panoráma Világklub filozófiája. Remek volt a hangulat. Az ott lévő társaság elfogadó volt. Érdekes témákkal találkoztam. Mindez annyira megragadott, hogy onnantól kezdve egyre több rendezvényen voltam ott. Az évek folyamán egyre jobban belevonódtam a munkába. Felkértek a műsorok vezetésére és aztán a Világklub szóvivője is lettem. Mindez társadalmi szerepvállalás. Tudni kell, hogy a Panoráma Világklub önkéntes civil szervezet. Egyik tevékenységet sem pénzért végzem. Ugyanolyan önkéntes vagyok, mint oly sokan, akik a rendezvényeket szervezik, lebonyolítják. Megtiszteltetés számomra az elnök úr, Dr. Tanka László bizalma, hogy a szóvivői feladatnál rám gondolt, engem kért fel. Igyekszem helyt állni a rendezvényeken. Az elismerés pedig az, amikor a mosolygó közönség elégedetten áll fel a rendezvényeink végén. Eredmény, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy ott a helyük a Panoráma Világklubban. Számos országban vagyunk jelen. Közel 230 társklub alakult a Világban élő magyaroknak köszönhetően. Úgy vélem, igazán büszke lehetek arra, hogy ebben a nagyszabású munkában magam is részt vehetek.

 

 

Az országhatáron túl is számos esemény, találkozó, ünnepi összejövetel van minden évben. A szóvivőre milyen feladat vár?

 

  • Sokszínű a társaság. A nagyszerű az ebben a szervezetben, hogy felvállaltan lehetünk sokfélék. Hiszen a Panoráma Világklub baráti alapon szerveződik. Sem politikai, sem vallási hovatartozás nem határozza meg azt, hogy ki lehet tag. Egyetlen alapvetése van csupán a tagságnak. Az odatartozás igénye. Azért dolgozunk, hogy a világban élő magyarok tudjanak egymásról. Olyan rendezvények, események, ünnepek legyenek, ahol együtt lehetünk. Megismerhetjük egymást. Tarthatjuk a kapcsolatot egymással határon innen és határon túl. A más országokban élő magyarok teljes joggal őrizhessék meg a magyarságukat függetlenül attól, hogy hol élnek a világban. A Panoráma Világklubnak számtalan fóruma jött létre az évek során, ahol érdeklődési kör szerint jöhetnek össze a tagok. A gazdasági fórumtól, az irodalmi fórumon keresztül, a gasztro fórumig, sokféle témához kapcsolódhatnak a Világklub tagjai. Az ünnepi megemlékezések, a kulturális rendezvények, a társadalmi fórumok mind-mind azt szolgálják, hogy mindenki az érdeklődési körének megfelelően, megtalálhassa a saját helyét a Világklubon belül.

 

 

Szóvivőként és a rendezvények műsorvezetésével hozzá tudok járulni a sikerhez. Nagy örömmel végzem ezeket a feladatokat. Öröm, hogy nem csupán vendégként lehetek jelen, hanem cselekvő részese vagyok az események létrehozásnak. Mivel nagyon sok klub alakult, így évente jó néhány utazásra nyílik alkalmam. Idén például többek között Amerikában jártunk. Sasvári Sándor turnéjára kerülhetett sor. A Boston-i, New York-i, New Brunswick-i 1956-ban kivándorolt magyarokkal találkoztunk. De nem csak a tengeren túli magyarokkal tartottuk a kapcsolatot személyes találkozások során.

 

 

 

Ez az esztendő Újvidéki, Délvidéki, Felvidéki, Kárpátaljai látogatásokban is bővelkedett. A közvetlenül a határ menti országokban élő magyaroknak talán még fontosabb az élő kapcsolat Magyarországgal. Ezért számos közös rendezvény születik minden évben. Nagyon sok meghívásnak teszünk eleget. A lelki kapcsolat, a Magyarországhoz tartozás joga, a személyes kapcsolattartás fontossága megsokszorozódik ezeken a területeken. Elképesztő az a ragaszkodás, szeretet, amit ezeknek a találkozásokon átélhetünk. Nagyon jó ezt a munkát felvállalni. Az önkéntesség pedig azt jelenti ebben a helyzetben számomra, hogy hozzájárulhatok ezeknek az embereknek az örömteli megéléseihez. Igazi adomány ez nekem.

 

 

Nem csupán önkéntes munkát vállalsz, hiszen a részvételed anyagi hozzájárulás is a civil szervezet működéséhez. Miért fontos Neked ez a támogatás?

 

  • Mondhatnánk, hogy ez egyfajta hobby. Az emberek gyakran sok pénzt fordítanak a szabadidős tevékenységükre. Én azt választottam, hogy a Panoráma Világklubra fordítom az időm egy jelentős részét. Igen, ez költségekkel is jár, hiszen a munka része, a műsorvezetés és a szóvivői feladatok felvállalása az önkéntesség, a térítésmentes feladatvállalás. Azonban az utazások költségei rám is vonatkoznak. Teljesen természetes, hogy a határon belüli és határon túli találkozók, rendezvények utazási, szállás és egyéb költségeit ugyan úgy kifizetem, mint bárki más, aki velünk utazik. Azzal tudom ugyan is támogatni a szervezet működését, hogy hozzájárulok mindahhoz, ami a szervezet fenntartását, működését segíti. Hiszen nincs semmilyen egyéb forrása a Panoráma Világklubnak, mint a tagdíjak. Senki sem tartja el a szervezetet, nincsenek állami támogatások mögöttünk. Mindez egy hatalmas, önkéntes, örömteli együttműködésen alapuló közösség. Éppen ez az önkéntesség, az összefogási igény élteti és tartja egyben a Panoráma Világklubot. Ez az, amiért annyira megszerettem és amiért rendületlenül kitartok emellett az önkéntesség mellett. Többek között ez az én társadalmi felelősségvállalásom, aminek legnagyobb nyertese én magam vagyok.

 

 

 

Nem csak műsorvezetést vállalsz a Panoráma Világklub rendezvényein. A minden évben megrendezésre kerülő Magyar Világtalálkozón saját műsorod is van. Miért jött létre a Joó Talk Show?

 

  • Szívemből szóló program ez. A Magyar Világtalálkozó igazi találkozó hely lett a nagyvilágban élő magyarok számára. Ilyenkor számos országból érkeznek haza a világklubok tagjai, hogy együtt tölthessenek 10 csodálatos napot. Ennek a sok napos program sorozatnak a része a Joó Talk Show is. Az elmúlt évek során a magyar kulturális és zenei világ krémje megfordult a színpadomon.

 

 

  • Bodrogi Gyula, Kóbor János, Bódy Magdi, Sasvári Sándor, Csepregi Éva, a ByTheWay, Malek Andrea, Szekeres Adrienn, Vásáry André, Gájer Bálint, Csobot Adél, Takács Nikolas, Tallós Rita, Csomor Csilla, hogy csak néhány nevet említsek. Mintegy 150 sztár fordult már meg nálam. Emellett közéleti személyiségeket, külföldön élő magyarokat is bemutatok. Nem titkolt szándék az sem, hogy fiatal tehetségeknek adjunk terepet. Így került be a műsoromba Vanessza Sztojka, akit az Ének iskolája című műsorból ismerhettek meg a nézők. Ezzel is segítve a fiatalok pályakezdését. Örömmel tölt el bennünket, hogy ők is értik, átérzik, miért érdemes a Panoráma Világklub csapatához tartozni. A nagyvilág szélesre tárhatja a karjait feléjük, hogy a tehetségük megmutatása a legszélesebb körben történhessen. Hadd váljanak ők is világpolgárokká, öregbítve Magyarország hírnevét tehetségük által.

 

 

www.vilagklub.hu