A Nemzetközi  Gyermekmentő Szolgálat kilencedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Médiakonferenciát. A szakemberek három napon keresztül egyeztettek a kutatási eredményekről és arról, hogyan védhetjük meg gyermekeinket az internetről és a médiából rájuk zúduló vesélyes tartalmaktól. Edvi Péter a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökének összefoglalásából és a konferencia zárónyilatkozatából kiderül,  hogy bőven van tenni való a kérdésben. 

 

 

Érdekes tapasztalat, hogy az internetes zaklatásoknak és bűncselekményeknek ma már nem csak áldozatai a fiatalok, hanem gyakran elkövetői is. A konferencián összegzett tapasztalatok másik megdöbbentő adata, hogy a média használat egyre fiatalabb korra tolódik. A kereskedelem egyre inkább él azzal a lehetőséggel, hogy olyan eszközöket állít elő, amelyek szinte csecsemő kortól hang és képi élményt biztosítanak a gyermekek számára. A cégek felismerték a szülők megfigyeléséből keletkező igényt, hogy ezek az eszközök átmenetileg lekötik a kicsik figyelmét. Azonban riasztó a távlat, hogy mi várható attól a generációtól, aki már néhány hónapos kortól az eszközök bűvöletében él.

 

 

A szakemberek egyöntetűen foglaltak állást abban, hogy a digitális felhasználói ismeretek oktatása elengedhetetlen, ám nem csak a fiatalok képzésére kell szorítkozni, hiszen a mai gyerekek gyakran messze szüleik előtt járnak a digitális tudásban. Kiemelten fontos ezért, hogy a szülők, pedagógusok tudásbeli felzárkóztatása komoly hangsúlyt kapjon.

 

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az internetnek és a média egyéb szektorainak számos előnye is van. Ezért nem a tiltás, hanem a tudatos használatra nevelés lehet a megoldás kulcsa, hiszen szinte korlátlan tudásforrás a digitális tér amelyből nagyon sok mindent meg lehet tanulni. A virtuális tér számtalan hasznos információt tartalmaz, amely megkönnyíti az emberek mindennapi életét. 

 

További információ a www.gyermekmento.hu weboldalon található.