Iskolás korú alatt a 7-14 éves korú gyermeket értjük. A 7-10 éves korosztálynak 1700-2050 kcal, míg a 11-14 éveseknek 2000-2400 kcal a napi energia szükséglete.
Természetesen náluk is a fizikai aktivitástól függ. Magyarországon az oktatási intézményekben a közétkeztetési rendelet pontosan szabályozza az adagokat, a felhasználható só és cukor mennyiségét, az ételek ismétlődésének gyakoriságát és a nem adható ételek és italok listáját. A napi háromszori étkezést biztosító iskolákban a napi energiaszükséglet 65%-át kell hogy fedezze ebéd és két kisétkezés formájában. Ahol csak napi egy ebédet biztosítanak, ott 35%-át kell fedezze. Ne feledkezzünk meg a reggeli fontosságáról, mert az iskolák általában nem biztosítják a gyermek számára. A tízórai szünet pedig a második óra után van. Ennyi idő alatt leeshet a gyermek vércukorszintje, csökken a koncentráló képessége. Az lenne az ideális, ha nyugodt körülmények között tudná elfogyasztani az ételt. Sajnos sok esetben erre nincs lehetőség, így marad az útközben vagy a tanítás előtti evés. Ez is még mindig jobb, mintha kimarad. Reggelire ideális lehet egy teljes kiörlésű kenyérrel vagy péksüteménnyel készült szendvics, tej alapú italok, zabkása magokkal és gyümölccsel. Semmi esetre se legyen megterhelő összetételében és mennyiségében sem. Tízóraira ideálisak a gyümölcsök. A felaprított, kimagozott gyümölcsöket jobban kedvelik a gyerekek. Uzsonnára pedig jó lehetőség a nyers zöldség, teljes kiőrlésű nem édesített kekszek. Semmi esetre se legyen romlandó. A folyadékról sem szabad megfeledkezni. Igyon bőséges mennyiségű folyadékot mely főképen tiszta ivóvízből vagy ásványvízből álljon. Javasolnám a vízszűrős ivópalackot. Nem kell a gyereknek több liter vizet cipelni, bárhol újra tudja tölteni. Ha gyümölcslé, akkor csakis 100% gyümülcstartalmu legyen. Természetes ez higítható, de cukrot hozzáadni tilos. Még egy tanács a szülőknek. Kísérjük figyelemmel az iskolai étlapot és próbáljuk összehangolni az otthoni étkezésünkkel, sőt ötleteket is meríthetünk belőle. Így változatosabbá tehetjük az egész család étkezését.
Dobai Ági
Egészségtanácsadó, diétás szakács
Szólj hozzá