A karácsony a szeretet, a béke, a nagy evések, a szép ajándékok és örömteli pillanatok időszaka, ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a dorbézolásnak ára van, így a túlfogyasztással rengeteg energiát használunk fel, s hulladékot termelünk. 

Érdemes odafigyelni és tudatos erőfeszítést tenni, hogy az ünnep ökológiai lábnyomát minimalizáljuk, hiszen így senki sem szenvedi meg hosszútávon, hogy mi jól éreztük magunkat karácsonykor. 

Van pár tippünk hogyan lehet ökotudatos az ünnep.

Mutatjuk!

Fenntartható ajándékok: Válasszunk olyan ajándékokat, amelyek tartósak és környezetbarátak. Például, gondolkozhatunk az újrahasznosított anyagokból készült termékekben vagy olyan ajándékokban, amelyek hosszú távon szolgálják a használójukat.

Kreatív csomagolás: Kerüljük az egyszer használatos csomagolópapírok és műanyag díszek használatát. Választhatunk újrahasznosított vagy újra felhasznált csomagolóanyagokat, például újságpapírt, kelmét vagy textilzacskókat.

Fenntartható fenyőfa: Ha választhatunk, inkább élő fát vásároljunk, amelyet a szezon után kiültethetünk, vagy válasszunk műfenyőt, amelyet éveken át használhatunk, és nem okoz fafeldolgozási hulladékot.

Energiatakarékos díszek és világítás: Használjunk LED-es karácsonyfa-világítást és energiatakarékos díszeket, hogy csökkentsük az elektromos energiafelhasználást.

Helyi és szezonális élelmiszerek: Vásároljunk helyi és szezonális élelmiszereket az ünnepi étkezésekhez. Ez nemcsak támogatja a helyi gazdálkodókat, hanem csökkenti a szállításból adódó környezeti terhelést is.

Nulla hulladék: Próbáljunk minimalizálni a hulladékot az ajándékok csomagolásától kezdve az ételmaradékok kezeléséig. A nullahulladék életmód keretében kreatív megoldásokat találhatunk a felesleges csomagolóanyagok elkerülésére.

Karitatív adományok: Ahelyett, hogy tárgyakat vennénk ajándékba, fontoljuk meg karitatív adományozást szeretteink nevében. Ez lehet például adomány egy helyi jótékonysági szervezetnek vagy egy környezetvédelmi alapítványnak.

Kreatív saját készítésű ajándékok: Készítsünk saját kezűleg ajándékot, például házi süteményeket, kézműves termékeket vagy egyedi fotóalbumokat. Ez nemcsak személyes, de kevesebb erőforrást is igényel, mint a tömegtermelésű ajándékok.


Az ilyen gyakorlatokkal nem csak a környezetvédelemhez járulunk hozzá, de az ünnepek valódi jelentését is megerősíthetjük, azaz az öröm és a szeretet megosztását, mely fontosabb, mint bármilyen ajándék, buli vagy nagy vacsora!