Adventi készülődés


Itt van az ősz, de sarkunkban már a tél is. Egyre rövidebbek és borongósabbak a napok. Az ünnepek közeledtét az adventi készülődés teszi igazán izgalmassá, mely fényekkel, színekkel és illatokkal oldja a szürkeséget. Ezt az időszakot, mely hivatalosan négy hét, kezdjük korábban is.  Sokkal több időnk marad az örömteli készülődésre, baráti találkozásokra. 

Tehát csak szervezés kérdése az egész. Készítsünk tervet a teendőkről, ajándékokról, az ünnepi menüről, kiket kell meghívni, kihez kell ellátogatni stb. Érdemes az ajándékok megvásárlásával kezdeni, mert így elkerülhetjük a zsúfoltságot az üzletekben. Az online vásárlással is időt spórolhatunk meg. Jóval az ünnepek előtt megvehetjük a tartós élelmiszereket az ünnepekre és az év hátralévő részére. Jöhetnek a házi és házkörüli munkák. Szokás ilyenkor nagytakarítást végezni, de ha időben elkezdjük, akkor részletekben sokkal egyszerűbb és kevésbé fárasztó munka. Díszítsük fel a bejárati ajtót, ablakokat. A konyhai tennivalóinkat tényleg érdemes időben papírra vetni, és többször átgondolni, mert hajlamosak vagyunk, hogy túlvállaljuk magunkat. Vannak, akik minden évben újabb és újabb menüsorral kápráztatják el vendégeiket, van, ahol tradicionális menüsorokat készítenek. Nyilván az utóbbinak megvan az az előnye, hogy nem kockázatos. Az újítóknak azt üzenem, hogy előre próbálják ki a recepteket és ha kell módosítsanak rajta. A sütemények nagy részét is előre el lehet készíteni. Ilyenek a linzerek, mézes kalácsok, bejglik. 


A bejglihez van egy jól bevált munka tervem. Egyik este elkészítem a tésztát. Gombócozom és mehet a fagyasztóba. Egy másik este elkészítem a töltelékeket. Ilyenkor szoktam kísérletezni új ízekkel is. Ezek is mennek a fagyasztóba, természetesen, ha nem másnap akarunk sütni. Ettől kezdve bármikor készen állunk a sütésre. Csak kiolvasztjuk, nyújtjuk, töltjük és sütjük. Folpackba tekerve, konyharuhával letakarva, hűvös helyen tároljuk. Akár ajándéknak is kiváló. A közös süti vagy dekoráció készítés jó program a gyerekekkel vagy barátnőkkel. Hallgassunk közben karácsonyi hangulatú dalokat, készítsünk forraltbort vagy almalevet, hogy még inkább örömtelivé varázsoljuk a készülődést. Ne feledjük, hogy jó minőségű, egészséges alapanyagokat használjunk, mert az eredmény is akkor lesz kiváló. Ha a hozzáadott cukor mennyiségét csökkentjük, karcsúbbak maradunk az ünnepek végére.


Kellemes ünnep várást!


Dobai Ági

egészségtanácsadó, diétás szakács