Amennyiben egy új konyhán, vagy a régi átalakításán gondolkodunk, érdemes néhány dolgot figyelembe venni. Alapkérdés, hogy hány fős a család, milyen bevásárlási és főzési szokásaink vannak. Ebből kiderül, hogy mennyi tárolóhelyre van szükségünk. Ide értem a hűtő kapacitást is. Az sem mindegy, hogy mennyi fagyasztott élelmiszert szeretnénk raktározni. Amennyiben igazi konyhatündérek vagyunk, akkor további szempontokat is figyelembe kell vennünk. Szükségünk van az alapanyagok tárolásán túl edényekre az ételek készítéséhez, tálaláshoz. A hűtést nem igénylő alapanyagok tárolása történhet kamrában vagy, kamra szekrényben, de lehet a konyhaszekrényben is kialakítani egy elkülönített részt, fiókot. Én személy szerint nagyon szeretem a fiókos elrendezést, mert könnyebb a hozzáférés és átláthatóbb is. A pici konyhákban is lehet találni olyan kihasználatlan zugokat, melyekben kialakíthatunk például fűszertárolót. Burgonyát, hagymát kisebb mennyiségben tarthatunk akár mosogató alatti szekrényben. Továbbá helyet kaphatnak itt a tisztító szerek, de a szelektív hulladékok is. A főzéshez szükséges edényeket, eszközöket érdemes a tűzhely közelében tartani, mert így nem kell mindenért elszaladgálni. Nincs szükség túl sok főző edényre. Fölösleges helyet foglalnak el a már tönkrement, hátha egyszer még jó lesz, vagy több darab ugyanolyan méretű edény. Sem főzni, sem pedig utána tárolni nem célszerű ezekben az edényekben. Főzés után hűtőben tároljuk a főtt ételeket. Erre a célra megfelelő üveg vagy műanyag edényekben. Lehetőleg olyat válasszunk, melyek sorolhatóak ill. egymásra rakhatóak. A kések melyeket az étel készítshez használunk szintén legyenek elérhető közelségbe és erre a célra kapható kés tartóba. Ne tartsuk a fiókban! A külcsínt előzze meg a funkcionalitás. Nem hiányozhat belőlük az ergonómia és munkafázisok közötti kapcsolat. Mindig arra gondoljuk, hogy ez az én konyhám. Bátran alakítsuk úgy, ahogy nekünk a legjobb.
Dobai Ági
Egészségtanácsadó, diétás szakács
Szólj hozzá