Itt a jó idő - irány a kerti sütögetés!

A szép időjárás sokakat kicsalogat a kertbe és inspirál egy kis kinti főzőcskére, kerti partira. Ahhoz, hogy a jó kedvet ne árnyékolja be némi gyomorrontás vagy komolyabb megbetegedés, érdemes az alábbi dolgokra figyelni! Javaslatainkat az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszerén (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) megjelentett ügyek ihlették. A gyorsriasztási rendszer biztosítja a mielőbbi információcserét a tagok hatóságai között az egészségre kockázatos élelmiszerekről, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról és a takarmányról, beleértve a kisállateledelt is.

Mire figyeljünk grillezéskor?

A húsokat mindig körültekintően, elkülönítetten kezeljük! Külön kés, tál és vágódeszka szükséges a hús előkészítéséhez.

A nyers hússal való érintkezés előtt és után alapos, szappanos kézmosás szükséges. 

Legyen kéznél grill csipesz, amivel a nyers vagy még nem átsült hús forgatható. Ezzel ne nyúljunk a már készre sütött húsokhoz vagy más élelmiszerekhez.

A nyers és a nem megfelelően hőkezelt húson különböző baktériumok (pl. Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli) lehetnek, amelyek a szervezetbe kerülve gyomorbántalmakat, de akár komolyabb megbetegedést is okozhatnak. A 2022-es adatok alapján számos RASFF értesítés éppen a húsok mikrobiológiai szennyezettségével foglalkozott, baromfi hústermékek esetében pedig gyakori veszély a Salmonella. Feldolgozás előtt a húsokat ne mossuk meg, mert a fröccsenő víz beszennyezheti a már esetleg fogyasztásra előkészített ételeket vagy a munkafelületet. 

Grillezés előtt azonban tartsuk a húsokat hűtőben, mivel a káros baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan elszaporodhatnak. 

Figyeljünk arra, hogy a sütés során a hús egyenletesen és jól átsüljön, azonban ne égjen meg. Grillezéskor a hús belső hőmérsékletét húshőmérővel ellenőrizhetjük (70°C fölött legyen). 

A megmaradt ételeket 2 órán belül tegyük hűtőszekrénybe.

A saláták, zöldségek előkészítése 

A zöldségeket alaposan mossuk, tisztítsuk meg. Talán kevésbé ismert, hogy a nyers zöldségek számos kórokozót hordozhatnak, pedig több, nyers zöldségek okozta járványról olvashattunk az elmúlt időkben (pl. egyiptomi újhagyma okozott többször is megbetegedéseket Európában). 

A felkínált, megtisztított nyers zöldségeket (paradicsom, paprika, hagyma, saláta) mindig külön vágódeszkán szeleteljük, tálaljuk, még véletlenül se érintkezzenek a nyers vagy félkész húsokkal!

Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes salátából az egész fejes változatot beszerezni, és az előkészítést, mosást kellő alapossággal, saját magunk elvégezni. A külső levelek eltávolításával a termesztés során esetleg rákerült kórokozóktól és baktériumoktól megszabadulhatunk. Kicsit időigényesebb, de sajnos a csomagolt és feldarabolt salátában is előfordulhatnak különböző mikrobák (pl. Escherichia coli, Salmonella, Listeria, de norovírust is kimutattak). 


Figyeljünk a gyerekekre és a házikedvencekre is 

Az élelmiszerek, az edények és a munkafelületek tisztaságára, valamint a személyes higiéniára kiemelt figyelmet kell fordítani. 

A kinti munkálatoknál a gyerekek is szívesen segédkeznek, lehetőleg azonban nyers hússal ne érintkezzenek.

Négylábú barátaink is gyakran ott sündörögnek a finom illatokra. Őket is veszélyeztethetik azonban a nyers húsokban esetlegesen előforduló kórokozók. Kedvenceink maguk is hordozói lehetnek különböző mikróbáknak. Például egy-egy nyersen elfogyasztott kutya snack is esetenként szennyezett lehet Salmonella-val. Itt is fontos az alapos kézmosás és a kis kedvencek távol tartása az élelmiszerektől.

A fentiekben összegyűjtött kockázatok elkerülésére a legyengült immunrendszerű személyek, idősek, várandósok és kisgyermekek esetében különösen nagy figyelmet kell fordítani.


Szerzők: Nébih RASFF csoport


 

Forrás: https://food.ec.europa.eu/system/files/2023-02/acn_report_2022_overview.pdf 

Food Safety News: https://www.foodsafetynews.com/2023/03/consumer-reports-compiles-a-list-of-10-risky-foods-to-watch-out-for/ 

CDC: How to Grill Safely https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/bbq-iq.html