A tejre érzékenyek mellett, nem a tejtermelők ellen vagyunk!
Talán ma már mindenki tisztában van vele, hogy hazánkban és a nagyvilágban is sokan élnek ételérzékenységgel, esetleg allergiával. Az ő életük még ma is rengeteg lemondással jár, legyen szó a tejtermékekről, búzalisztről, földimogyoróról, és a sort még hosszan folytathatnánk. Azonban az újabb és újabb innovációknak köszönhetően az eredeti finomságokra mind íz, mind küllem, mind felhasználhatóság szempontjából szinte megszólalásig hasonlító alternatívák jelennek meg, legyen szó gluténmentes pékárúról, tejmentes „túróról”. Tehát főzni és sütni is pont úgy lehet velük, mint a helyettesített élelmiszerekkel.
Például a rögös tehéntúró egy hihetetlenül népszerű és egészséges élelmiszer, ami Magyarországon a mindennapjaink része. Ezt le kell szögezni. És pont a népszerűsége és gasztronómiai megkerülhetetlensége miatt van szükségük a tejmentes táplálkozásra kényszerültkének egy jó minőségű, egészséges alternatívára. Mi a Capriovus Kft.-nél ennek tudatában kezdtünk bele a tojásfehérje-alapú tejtermék-alternatívák fejlesztésébe.
Aki nem gluténérzékeny, vagy tejfehérje allergiás, el sem tudja képzelni, számukra milyen lemondásokkal járt ez a közelmúltban, de még ma is mennyire körülményesebb a mindennapi étkezés megoldása. Azonban a folyamat látható, szerencsére egyre több pékségben megjelennek a gluténmentes zsömlék, éttermekben a gluténmentesen panírozott rántotthúsok és cukrászdákba a glutén-, tej-, és hozzáadott cukor-mentes sütemények, hogy minden betérőnek egy finom opció biztosított legyen. Sőt, ma már specializálódott mentes cukrászüzemek is megjelentek, akik minél több ételérzékeny igényeit igyekeznek kielégíteni.
Itt a Kárpát-medencében, Magyarországon a tehéntej, a búzaliszt és a belőlük készült élelmiszerek mindig a fő tápanyag forrásaink maradnak. Azonban nagy előre lépés, hogy egyre kevésbé szorulhat ki bárki is a közös falatozás élményéből. Valljuk be, a tejfölös lángos éppen úgy hozzá tartozik a Balaton-part hangulatához, mint a tejeskávé egy szombat reggeli közös beszélgetéshez. Jó, hogy ma már egy tejfehérje-allergiával élőnek is van ezek megélésére lehetőség.
Bizonyítva, hogy ma már nincsenek határok, itt egy tej-, glutén-, szója-, hozzáadott cukor-mentes áfonyás paleo pite recept Szabó Anita titkos gyűjteményéből. Jó időtöltést az elkészítéséhez és a fogyasztásához is.
Hozzávalók:
a tésztához:
• fél csomag Magiszt-mentes nyújtható tészta alapliszt
• 2,5 dkg porrá őrölt eritrit
• 2 L-es tojás
• 2,5 dkg víz
• 10 ml citromlé
• 4 dkg folyékony kókuszolaj
a kenéshez:
• 1 evőkanál kókuszolaj
az áfonyás réteghez:
• 40 dkg áfonya
• fél dl víz
• 1 dkg pektin
• 5 dkg eritrit
a felső réteghez:
• 25 dkg ToTu Rögös
• 2 tojás
• 2,5 dkg nyílgyökérliszt
• 3 evőkanál eritrit
• fél vaníliarúd kikapart magjai
• 1 dl cocomas
• 2,5 dkg szoba hőmérsékletű kókuszolaj
• fél kezeletlen citromhéja és leve
A tésztához habverővel összekeverjük a tojást a vízzel, a citromlével és a kókuszolajjal. Hozzáadjuk az eritrittel elkevert lisztet. Egynemű tésztává dolgozzuk. Amíg a konyhában 24°C alatti hőmérséklet van elég, ha a tésztát letakarva 20 percig a konyhapulton pihentetjük. Ahogy bejön a melegebb idő hűtőszekrénybe kell majd tenni. A tésztát kókuszolajjal kikent pitetálba nyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön a tésztából. 175°C-os sütőben 10 perc alatt elősütjük. Az áfonyás réteghez az áfonyát a vízzel addig főzzük amíg a szemek szétesnek és levet eresztenek. Hozzákeverjük az eritrittel elkevert pektint és még 5 percig főzzük. Félretesszük. A felső réteghez a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a többi hozzávalóval együtt turmixgépben vagy késes aprítóban egynemű masszává dolgozzuk. Fellazítjuk a tojáshab harmadával. Óvatosan, hogy össze ne törjük hozzáforgatjuk a maradék habot is. A pitetésztába töltjük az áfonyát, majd óvatosan rákanalazzuk a felső réteget. Elsimítjuk, majd a sütőbe visszatéve, tartva a hőfokot 35-40 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, majd szeletelés előtt pár órára (a legjobb egy egész éjszakára) hűtőbe tesszük dermedni.
Szólj hozzá