Unod a banánt?

Főleg a téli időszakban jellemző, hogy a legtöbb háztartásban van otthon rendszeresen banán. Egy idő után, ugyanakkor ráun az ember és feledésbe merül ez a pöttyösre érő gyümölcs. A Nébih maradék nélkül programja összegyűjtött pár receptet annak érdekében, hogy minél változatosabban kerüljön felhasználásra. Lássuk őket!

 Banános zöld smoothie

Összetevők: (1 adaghoz)

1 db banán

50 g spenót (akár a fagyasztóból!)

1 narancs vagy grapefruit húsa

kb. 250 ml növényi ital, tej vagy víz

tetszés szerint 25g fehérje por

 Elkészítése:

Tegyük az alapanyagokat egy turmixgépbe és turmixszoljuk össze. Fogyaszthatjuk is.

 Zabkása

Összetevők: (1 adaghoz)

1 db banán

80 g zabpehely

150 ml növényi ital, tej vagy víz

egy marék olajos mag

 Elkészítése:

A banánt törjük pépesre villával. Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót és főzzük össze pár perc alatt, míg a zabpehely meg nem puhul. Tálaljuk és már fogyasztható is!

 Banánpalacsinta

Összetevők: (1 adaghoz)

1 db banán

1 db tojás

15 g darált zabpehely vagy zabpehelyliszt

kevés növényi olaj a sütéshez

a tálaláshoz tetszés szerint bogyós gyümölcsök, alma, méz, joghurt

Elkészítése:

A banánt törjük pépesre, majd a további alapanyagokkal keverjük össze egy tálban. Kanalazzuk felhevített, kiolajozott serpenyőbe és süssük meg mindkét oldalát. Tálaljuk tetszés szerint és fogyasszuk jóízzel!

 Banánfagyi

Összetevők: (1 adaghoz)

1 db fagyasztott banán

ízlés szerint kakaópor, datolya, kókuszreszelék, gyümölcsök, olajos magvak

 Elkészítése:

A fagyasztott banánt helyezzük turmixgépbe és turmixszoljuk, amíg krémes nem lesz. Kanalazzuk ki egy tálba és szórjuk meg ízlés szerint magvakkal, kókuszreszelékkel, kakaóporral vagy gyümölcsökkel.

 Banános zabkeksz

Összetevők: 12 darabhoz

3 db banán

250 g zabpehely

50 g kókuszreszelék

Csokoládé, olajos magvak vagy aszalt gyümölcs tetszés szerint

 Elkészítése:

Az összetört banánokat, a zabpehelyt, a kókuszreszeléket és a tetszőlegesen választott csokoládét, magvakat vagy aszaltgyümölcsöket keverjük össze egy tálban. Formázzunk a tésztából 12 golyót és lapítsuk enyhén el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsin. Előmelegített sütőben 180°C-on nagyjából 12-15 perc alatt süssük készre.

 Banánkenyér 

Összetevők:

2db nagyobb banán

70 g növényi olaj

13 g citromlé

150 ml tej

1 darab tojás

280 g liszt

150 g cukor

12 g sütőpor

4 g só

tetszés szerint 5 g mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj

Maradék diákcsemege, csoki

 Elkészítése:

Egy villával törjük szét a banánokat. A nedves hozzávalókat keverjük össze egy tálban. Egy külön nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd egy spatulával keverjük hozzá a nedveseket. Öntsük a tésztát egy kiolajozott formába, simítsuk el a tészta tetejét, és süssük 180°C-on 55-60 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük az 50. perctől. Hűtsük ki és szeleteljük tetszés szerint. Jóétvágyat hozzá!