
Minden a fejben dől el."
"Gondolatainknak teremtő ereje van."
"Lépj ki az elméd börtönéből."
A kedves Olvasó már biztos hallotta ezeket a mondásokat. A világ egy része soha nem látott bőségben él, míg mások éheznek. Ez a bőség és a "civilizáció" eltávolította a bőségben élő embereket a természettől és létrehozta számukra a "civilizációs" betegségeket. Az éhezők követik a természet törvényeit, ismerniük kell az általa kínált ingyenes, éltető nővényeket. Úgy vélem, ismertté kell tennünk ezeket a kincseket. A tavasz megjelenésével, a természet "terülj-terülj asztalkám" módján kínálja a vitaminokban, ásványi anyagokban és másodlagos nyomelemekben gazdag, nem spriccelt, vadon élő (gyom) növényeit. Most három egyszerű vitalizáló ételt szeretnék bemutatni.
CSALÁN SMOOTHIE
Hozzávalók:
- 3 marék csalán
- 1 alma
- 1/2 citromleve
- 3-5 kimagozott datolya
- 1 evőkanál lenmag
- 500 ml jó sima víz
Elkészítés:
Mindent egy mixerbe teszünk és 1-2 percig aprítjuk. Azonnal még "habosan" fogyasztjuk.
MEDVEHAGYMA BIMBÓ
Hozzávalók:
- 2 marék medvehagyma bimbó (tápértéke több mint a levélnek)
- 1 kávéskanál parajdi só
- 1 kávéskanál kókuszvirág cukor
- 1-2 babér levél
- 5-6 db egész kubeben bors
- 50 ml alma vagy borecet
- kevés jó sima víz
Elkészítés:
Egy lábosba beletesszük a hozzávalókat a medvehagyma bimbó kivételével és felfőzzük.
Félrehúzzuk, langyosra hagyjuk hűlni. Hozzáadjuk a bimbókat 1 percig.
Majd jól záródó lekváros üvegekbe tesszük és a megmaradt lével felöntjük.
Lezárjuk. Ha kihűlt, a hűtőben taroljuk. Kiváló éltető saláta.
GALAMBBEGY-KÁNYAZSOMBOR-CIKÓRIA SALÁTA
Galambbegy /Valerianella locusta/
Kányazsombor/Alliaria petiolata/
"
Cikória/Cichorium endivia/
Hozzávalók:
- 1-1 marék mindegyik gyomból
- 1/2 lila hagyma
- 2 fokhagyma
- 1 piros paprika
- 1 paradicsom
- 3 evőkanál len vagy olívaolaj
- 1 evőkanál almaecet
- 1 kávéskanál nádcukor melasz
- parajdi só
- kubeben bors
Elkészítés:
A gyomokat és a zöldségeket felaprítjuk. Egy salátás tálba tesszük. Saláta öntetet ráöntjük. Fűszerezzük. Azonnal fogyasztjuk. Enyhén mustáros ízű a gyomoktól.
Sok sikert a kipróbáláshoz!
Szólj hozzá