Minden a fejben dől el."
"Gondolatainknak teremtő ereje van."
"Lépj ki az elméd börtönéből."

 

A kedves Olvasó már biztos hallotta ezeket a mondásokat. A világ egy része soha nem látott bőségben él, míg mások éheznek. Ez a bőség és a "civilizáció" eltávolította a bőségben élő embereket a természettől és létrehozta számukra a "civilizációs" betegségeket. Az éhezők követik a természet törvényeit, ismerniük kell az általa kínált ingyenes, éltető nővényeket. Úgy vélem, ismertté kell tennünk ezeket a kincseket. A tavasz megjelenésével, a természet "terülj-terülj asztalkám" módján kínálja a vitaminokban, ásványi anyagokban és másodlagos nyomelemekben gazdag, nem spriccelt, vadon élő (gyom) növényeit. Most három egyszerű vitalizáló ételt szeretnék bemutatni.

 

CSALÁN SMOOTHIE

Hozzávalók:

  • 3 marék csalán
  • 1 alma
  • 1/2 citromleve
  • 3-5 kimagozott datolya
  • 1 evőkanál lenmag
  • 500 ml jó sima víz 

 

Elkészítés:

Mindent egy mixerbe teszünk és 1-2 percig aprítjuk.  Azonnal még "habosan" fogyasztjuk.

 

MEDVEHAGYMA BIMBÓ

Hozzávalók:

  • 2 marék medvehagyma bimbó (tápértéke több mint a levélnek)
  • 1 kávéskanál parajdi só
  • 1 kávéskanál kókuszvirág cukor
  • 1-2 babér levél
  • 5-6 db egész kubeben bors 
  • 50 ml alma vagy borecet
  • kevés jó sima víz

 

Elkészítés:

Egy lábosba beletesszük a hozzávalókat a medvehagyma bimbó kivételével és felfőzzük.  

Félrehúzzuk, langyosra hagyjuk hűlni.  Hozzáadjuk a bimbókat 1 percig.

Majd jól záródó lekváros üvegekbe tesszük és a megmaradt lével felöntjük.

Lezárjuk. Ha kihűlt, a hűtőben taroljuk. Kiváló éltető saláta.

 

GALAMBBEGY-KÁNYAZSOMBOR-CIKÓRIA SALÁTA


Galambbegy /Valerianella locusta/


Kányazsombor/Alliaria petiolata/

"

Cikória/Cichorium endivia/

 


Hozzávalók:

  • 1-1 marék mindegyik gyomból
  • 1/2 lila hagyma
  • 2 fokhagyma
  • 1 piros paprika
  • 1 paradicsom
  • 3 evőkanál len vagy olívaolaj
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 kávéskanál nádcukor melasz
  • parajdi só
  • kubeben bors

 

Elkészítés:

A gyomokat és a zöldségeket felaprítjuk. Egy salátás tálba tesszük. Saláta öntetet ráöntjük. Fűszerezzük. Azonnal fogyasztjuk. Enyhén mustáros ízű a gyomoktól.


Sok sikert a kipróbáláshoz!


Busch-Turcsányi Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest