A KAVÉZACC


Sokan szeretik a kávét és rendszeresen isszák. Ha őrölt kávét használunk, a főzőben zacc marad vissza és a szemétbe kerül. Sokan nem tudják, hogy a kávézacc nemcsak a háztartásban és a növénytermesztésben hasznosítható, hanem "EHETÖ HULLADEK" is egyben.

Erős antioxidáns hatással bír. Kálium, kalcium, vas, foszfor, nitrogén, koffein, magnézium, króm stb. van benne. Javítja vérkeringést, segíti a zsírszövetek lebontását, élénkít, az anyagcserét fokozza. A kávézacc felhasználásának több módja van. Most négyet szeretnék bemutatni Önöknek.


PÁCOLT CUKINI - AUBERGINE


A megszokott pácoldathoz adjunk 1 kávéskanál kávézaccot. A hosszú vékony szeletekre vágott cukkini és aubergine szeleteket 1/2 órára beletesszük.

Az így sütött vagy grillezett zöldség különleges ízt kap.


HAL KÁVÉZACC BUNDÁBAN


A halat sózzuk, borsozzuk és kávézaccal átdörzsöljük. Pirított szezámmaggal kevert csicseriborsó lisztben megforgatjuk.

Kókuszolajban kisütjük.


KÁVÉZACCOS KEKSZ


Hozzávalók:

  • 25 g kókusz liszt
  • 15 g kávézacc
  • 2 tojás
  • 10 g kókuszvirágcukor
  • 15 g sótlan vaj
  • 3 evőkanál étcsokoládé reszelve
  • kevés tej az összedolgozáshoz


Elkészítés:

A hozzávalókat tejjel összedolgozzuk. A masszát ujjnyi vastagra lapítjuk. Lefelé fordított pohárral kerek formákat szaggatunk ki.

Sütő papírral bélelt 190 C fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.


KÁVÉZACCOS RUMOS SZILVA


4-5 kávé zaccát egy befőttesüvegbe teszünk.  Felöntjük rummal, hogy belepje.

Naponta 2x rázogatjuk. Egy hét múlva leszűrjük.

Az így kapott rumos kávét felhasználhatjuk mártásokhoz, süteményekhez, fagylalt készítéshez.

Ha jégkocka tartóba öntjük és lefagyasztjuk, kitűnő koktélokhoz.

A rumos kávé folyadékba aszalt szilvát és más aszalt gyümölcsöt is tehetünk. Pár nap múlva az aszalt gyümölcsök egzotikus ízt kapnak.



Sok sikert!



Busch-Turcsányi Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest