EHETÖ HULLADEKOK 9.rész

Az uborka héja 



Uborka felhasználáskor sok háziasszony meghámozza az uborkát. A héj rendszerint a szemétbe kerül. 

Pedig általánosságban mondhatjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek héjában és az alatta levő vékony rétegben több vitamin, ásványi anyag és másodlagos nyomelem van, mint magában a gyümölcs, zöldség belsejében. Így van ez az uborkánál is. A héjában sok kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas, A-B-C-vitamin van. Antioxidáns és kiváló lúgosító. Lehetőleg bio uborkát használjunk. Együk az uborkát héjastól, de ha mégis meghámozzuk, akkor az uborka héjat ne dobjuk el. Egészséges "Ehető hulladék". Próbálják ki az alábbi ötleteket. 


UBORKAHÉJ VÍZ 

1 liter jó vízbe beletesszük a szódabikarbónás vízben megmosott es le öblített, apróra vágott uborka héjat. Fél óra múlva kiváló hűsítő, ízesített, létfontosságú anyagokkal teli üdítő italt kapunk. 


UBORKAHÉJ TURMIX

Hozzávalók: 

2 db uborka héja 

1db cékla 

2 db sárgarépa 

1/2 Zeller 

4-5 evőkanál lenmagolaj 

Mindent megtisztítunk, apróra vágunk, turmixoljuk. Immunrendszert erősítő ital. 


UBORKAHÉJ mártás 

Hozzávalók: 

2 db uborka héja 

1 db vörös hagyma 

1 kávéskanál mustár 

1/2 citrom leve 

só, kubeben bors, kapor 

100g sajtkrém 

Az uborka héjat a sajt krémmel és a többi hozzávalóknak összeturmixoljuk. Sült krumpli, párolt rizs, bundás kenyér kísérője, de kenyérre kenve is kitűnő. 


UBIRKAHEJ leves 

Hozzávalók: 

2-4 db uborka héja 

1 db vöröshagyma 

1 kávéskanál oleolux 

só, kubeben bors, paprika 

1 evőkanál parmezan sajt 

1-2 burgonya

600 ml erőleves

2-2 szál zöld lestyán es koriander


Elkészítés: 

Oleoluxon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát és tovább dinszteljük. A kis darabokra vágott uborka héjat is hozzáadjuk, meg 2 percig dinszteljük. Félrehúzzuk. Ízesítjük. Erőlevessel felöntjük. 15 percig alacsony hőfokon főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöld fűszert. Turmixoljuk. Találáskor a tetejét parmezánnal megszórjuk.


Jó étvágyat! 


Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest