EHETŐ HULLADÉKOK 11. rész
A citromhéja
A citromhéjának értékessége már közismertebb, mint társaié. Sütésben-főzésben nagyon sokrétűen felhasználom. Bio citromot veszek, egy hibátlant a tisztítás és szárítás után mindig lefagyasztok. Ha citromhéjára van szükségem, előveszem a mély hűtőből, egy darabot lereszelek a kőkemény citromból, aztán a többit frissen tartó fóliába csomagolva visszateszem a mély hűtőbe. A bio citrom teljes héja ehető, nemcsak a külső sárga, hanem az alatta lévő fehér réteg is. A citromhéjában sok C-vitamin van, kálium és kalciumban gazdag. A héjában lévő alkotók szinergetikusan hatnak. Hatásuk több mint az alkotók összegsége. Felhasználása sokrétű. Itt hármat írok le a kedves Olvasónak.
CITROM HÉJ: Étel ízesítő
Hozzávalók:
• 2-3 bio citrom lereszelt héja
• 1 kávéskanál színes bors keverék
Elkészítés: Egy tepsibe alufóliát vagy sütőpapírt teszünk. A hozzávalókat rátesszük és alacsony hőfokon megszárítjuk. Lehűtjük. Kávédarálóban összeaprítjuk. Sokféle étel ízesítője.
CITROM HÉJ: Kandírozva
Hozzávalók:
• 3-4 bio citrom reszelt vagy egész vékonyra vágott héja
• 100 g kókusz virág cukor
• 100 ml rózsavíz
Elkészítés: A citrom héját 10-15 percig alacsony hőfokon a rózsavízben főzzük. Utána a héjakat kiszedjük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. A megmaradt folyadékhoz hozzáadjuk a cukrot. ha a cukor felolvadt, visszatesszük a megfőtt citromhéjakat. További 15 percig főzzük alacsony hőmérsékleten. A citromhéjakat kiszedjük. Langyos sütőben hagyjuk megszáradni. Kiváló vitamindús rágcsálni való.
CITROM HÉJ /olaj
Hozzávalók:
• 1-2 bio citrom reszelt héja
• 100 ml hidegen sajtolt olíva olaj
Elkészítés: Jól záródó üres lekváros üvegbe összekeverjük a hozzávalókat. Lezárjuk, naponta rázogatjuk. Tíz nap után leszűrjük. Süteményhez, fagylalthoz, főtt rizshez, mártásokhoz stb. fantáziánkra bízva felhasználjuk.
Próbálják ki!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
Szólj hozzá