EHETŐ HULLADÉKOK 11. rész

A citromhéja

 

A citromhéjának értékessége már közismertebb, mint társaié. Sütésben-főzésben nagyon sokrétűen felhasználom. Bio citromot veszek, egy hibátlant a tisztítás és szárítás után mindig lefagyasztok. Ha citromhéjára van szükségem, előveszem a mély hűtőből, egy darabot lereszelek a kőkemény citromból, aztán a többit frissen tartó fóliába csomagolva visszateszem a mély hűtőbe. A bio citrom teljes héja ehető, nemcsak a külső sárga, hanem az alatta lévő fehér réteg is. A citromhéjában sok C-vitamin van, kálium és kalciumban gazdag. A héjában lévő alkotók szinergetikusan hatnak. Hatásuk több mint az alkotók összegsége. Felhasználása sokrétű. Itt hármat írok le a kedves Olvasónak.

 

CITROM HÉJ: Étel ízesítő


Hozzávalók: 

2-3 bio citrom lereszelt héja

1 kávéskanál színes bors keverék


Elkészítés: Egy tepsibe alufóliát vagy sütőpapírt teszünk. A hozzávalókat rátesszük és alacsony hőfokon megszárítjuk. Lehűtjük. Kávédarálóban összeaprítjuk. Sokféle étel ízesítője.

 

CITROM HÉJ: Kandírozva

 

Hozzávalók: 

3-4 bio citrom reszelt vagy egész vékonyra vágott héja

100 g kókusz virág cukor

100 ml rózsavíz  

Elkészítés: A citrom héját 10-15 percig alacsony hőfokon a rózsavízben főzzük. Utána a héjakat kiszedjük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. A megmaradt folyadékhoz hozzáadjuk a cukrot. ha a cukor felolvadt, visszatesszük a megfőtt citromhéjakat. További 15 percig főzzük alacsony hőmérsékleten. A citromhéjakat kiszedjük. Langyos sütőben hagyjuk megszáradni. Kiváló vitamindús rágcsálni való.

 

CITROM HÉJ /olaj

 

Hozzávalók: 

1-2 bio citrom reszelt héja

100 ml hidegen sajtolt olíva olaj

 

Elkészítés: Jól záródó üres lekváros üvegbe összekeverjük a hozzávalókat. Lezárjuk, naponta rázogatjuk. Tíz nap után leszűrjük. Süteményhez, fagylalthoz, főtt rizshez, mártásokhoz stb. fantáziánkra bízva felhasználjuk.

Próbálják ki!


Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest