EHETÖ HULLADEKOK 10. rész
A tök héja.
A tök héja is ugyanarra a sorsra jut a legtöbb háziasszonynál, mint az uborka héja. Pedig ez is ehető, sőt a héjban több létfontosságú anyag van, mint a belső részben. Vitaminban / A-C-B vitamin/, rostban gazdag. Magnézium, kálium, kalcium, cink, mangán, réz, foszfor, karotin, niacin,
biotin, folsav stb. van benne. Ráadásul, ha a benne levő magokat a sütőbe megpirítjuk, kivaló, energiadús rágcsálni valót kapunk. Orvosgyógyászati hatása is nagy, legalább 10 féle rák terápiában használják a tök héját. A koleszterinszintet és a testben fellépő gyulladásokat csökkenti. Az immunrendszert erősíti. Az agy és szívinfarktus kockázatát csökkenti. Asztma gyógyításban is felhasználják éppúgy, mint a vese és máj tisztításban. Serkenti a bélműködést. Szív és a máj működését erősíti. A prosztata rák és a szürkületi vakság gyógyszere. A depresszió egyik ellenszere. Következnek az általam kipróbált bio tök héj receptek, de felhasználhatják sokkal több területen a fantáziánk szerint.
TÖKHÉJ LEVES
Hozzávalók:
• 2 marék tökhéj vagy egy egész tök héja
• 1 sárgarépa
• 1 burgonya
• 1 vöröshagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál oleolux
• 1 mokkáskanál köménymag
• 600 ml erőleves
• parajdi só, kubében bors, paprika por, kurkuma por
• pirított kenyérkockák
Elkészítés: Oleoluxon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, kicsit megpirítjuk a köménymagot. Hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, burgonyát, fokhagymát, tovább dinszteljük. Az erőlevessel felöntjük ca. 10-15 percig főzzük. Turmixoljuk, a fűszerekkel ízesítjük. Tálaláskor tetejét pirított kenyérkóckákkal és kurkumával megszórjuk.
TÖKHÉJ SALÁTA
A héjakat apróra vágjuk. Szódabikarbónás vízben kicsit megfőzzük. Lecsepegtetjük. Salátalével leöntjük. Sózzuk, borsozzuk. Lehűtjük. Gorgonzolával megszórjuk. Tetejére apróra vágott friss zöld koriandert szórunk. Kiváló parmezán sajttal is. Friss pirítóssal, könnyen emészthető, egészséges, gyors étel.
TÖKHÉJ TÓCSNI
Hozzávalók:
• 2 marék vagy egy egész tök héja lereszelve
• 2 evőkanál liszt /csicseriborsó, köles, hajdina stb.
• 1 egész tojás
• 1 hagyma apróra vágva
• 4-5 evőkanál kókusz zsír vagy olaj
• parajdi só, kubében bors, csipet wasabi por
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 100 ml tejföl
Elkészítés: 2 evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lereszelt tök héját. Kicsit pirítjuk tovább alacsony lángon. A tűzhelyről levesszük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást. Ízesítjük. Összedolgozzuk. A maradék olajat fel forrósítjuk. A tökhéj masszából lapos golyókat készítünk és a forró olajban mindkét oldalát világos barnára sütjük. A fokhagymákat pucoljuk, fokhagyma nyomóval felaprítjuk, a tejföllel összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk. A forró tökhéj tócsnikat, lehűtött fokhagymás tejföllel tálaljuk.
Sok sikert!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
Szólj hozzá