Fagyasztás: hab a tortán


Megmaradt a szülinapi buliból a torta vagy az aprósütemény? Előre készülsz az ünneplésre? Ha szeretnénk tartósítani a süteményeket, akkor megoldásként szóba jöhet a fagyasztás is. Vajon melyek azok a sütemények, amelyek minden gond nélkül fagyaszthatók, és melyek azok, amelyeknek nem tesz jót a jeges környezet? Mire kell odafigyelni ilyenkor? Ezt a kérdést járja körül a Nébih Maradék nélkül programja ebben a cikkben.

Minőségromlás nélkül legjobban a száraz sütemények, piskóták, pogácsák fagyaszthatók. Ezek felengedtetés után ugyanolyan állapotúak lesznek, mint előtte. Ha előre szeretnénk készülni a szülinapi alkalomra, akkor a tortalapokat, piskótákat és aprósüteményeket nyugodtan megsüthetjük hamarabb. Ilyenkor érdemes figyelni rá, hogy a tortalap és az aprósütemény teljesen kihűljön, mielőtt a fagyasztóba tesszük. Használhatunk fagyasztáshoz alkalmas tasakot, vagy frissen-tartó fóliát. Érdemes feliratoznunk, pontosan mikor és mit fagyasztottunk. Töltetlen piskótát, aprósüteményeket ilyen módon akár 4-6 hónapig is tárolhatunk a fagyasztóban.


Tipp: Ne várd meg, míg teljesen felolvad a tortalap! A félig megfagyott piskótát sokkal könnyebb megtölteni és dekorálni. 

Hiszitek vagy sem, a krémmel töltött tortákat is le lehet fagyasztani, amennyiben a krém bírja. A mascarponés krémek és a vajkrém jól fagyaszthatók magas zsírtartalmuknak köszönhetően, de a tojáshab és tejszínhab alapúak megsínylik a fagyos környezetet. Ahhoz, hogy a kész tortát tartósítani lehessen, először érdemes 1 órára a fagyasztóba tenni, hogy a díszítés és a krém megszilárduljon. Ezt követően már könnyen be lehet csavarni frissentartó fóliába, majd alumínium fóliába, és behelyezni a mélyhűtőbe. Akár 2 hónapig is tárolhatjuk a kész tortákat ilyen módon. A torták kiolvasztásának legbiztonságosabb módja, ha előző este kivesszük a fagyasztóból és egy zárható dobozban berakjuk a hűtőbe éjszakára.


A buli után megmaradt tortát is nyugodtan lefagyaszthatjuk, ha szeretnénk még később is élvezni az ízét. Vágjuk szeletekre a tortát és jól záródó dobozokban, feliratozva betehetjük a fagyasztóba. Vagy hasonlóan, mint az egész tortánál, a szeleteket tegyük egy órára fagyasztóba és utána tasakolhatjuk. Ilyen módon annyi szeletet veszünk ki a fagyasztóból, amennyit éppen meg szeretnénk enni. A felolvasztása ugyanúgy történik, mint az egész torta esetében.


Fontos! Ha fagyasztott piskótalapot használunk, a kész tortát ne tegyük már vissza a fagyasztóba.

Nébih Maradék nélkül