Alzheimer és a Demencia a mai kor "népbetegsége" lett. 2021-ben Németországban 460 000 új beteget diagnosztizáltak. Számuk azóta csak nőtt. A statisztika szerint több női beteg van, mint férfi. Németországban sok orvos hirdeti, hogy míg az Alzheimer kialakulásában szerepet játszhat az orrban való turkálás (https://csakanoknekmagazin.hu/magazin/turkalas-az-orrbab-es-az-alzheimer ), addig a Demencia kialakulásában meg a mesterséges hormonok.
Mik ezek? Elsősorban idősebb korban, a nőknél történő hormon kezelések, flaszterek, pillék, infúziók stb. Több orvos hirdeti joggal, a változó kor nem betegség. A változó kor tünetei jól javíthatók növényi anyagokkal. Egyik ilyen növényi segítő a csicseriborsó, a legősibb kultúrnövény. Természetes Folat és Isoflavonidok vannak benne. Kitűnő fehérje és kalcium depó, magas rost és vas tartalommal. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, cukorbetegek számára is javasolt (pedig magas a szénhidráttartalma).
Az elkészítési idő lerövidül, ha egy éjszakára beáztatjuk. Ezt az áztató vizet az ismert Európai szakácskönyvek nem ajánlják felhasználni, mint érdekességet említem meg, Indiában erről nem tudnak!
Lisztet is készíthetünk belőle. Én minden sós süteményemet ezzel készítem. A száraz szemeket kicsit megpirítom, a serpenyőt állandóan mozgatva, nehogy leégjen. Hagyom kihűlni. Kávédarálóban megőrölöm. Így mindig friss lisztet használok fel. Mellette a Demencia legjobb megelőzése a rendszeres testi és szellemi aktivitás.
HUMUSZ
Hozzávalók:
- 25 g csicseriborsó
- 2 evőkanál tahin (indiai fűszerpor)
- 1 kávéskanál parajdi só
- 3 gerezd fokhagyma
- fél kávéskanál feketekömény
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál víz
- 200 ml olívaolaj
Elkészítés:
A csicseriborsót éjszakára hideg vízben megáztatjuk. Másnap friss vízzel, a fekete köménnyel és a sóval ca.
25 percig főzzük. Hagyjuk langyosra kihűlni, majd a többi hozzávalóval turmixoljuk. Ha sűrű lenne, hígítjuk.
Tálalásnál olíva olajat csurgatunk rá és pirospaprikával megszórjuk.
FALAFEL
Hozzávalók:
- 25 g csicseriborsó
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 1 db lila hagyma
- friss petrezselyem
- parajdi só
- kubeben bors és chili
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál koriander
- 1,5 evőkanál sima víz
- 200 ml repceolaj
- fél kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Egy éjszakára beáztatjuk a csicseriborsót, másnap lecsöpögtetjük és finomra daráljuk. Hozzáadjuk, a tojást, az apróra vágott fokhagymát, lilahagymát, a szódabikarbónát és a fűszereket. Jól összekeverjük. 20 percig pihentetjük. Kézzel kis golyókat formázunk, a benne lévő nedvességet kinyomkodjuk. Forró olajban kisütjük.
Jó étvágyat!
Szólj hozzá