Meggazdagodni – gazdagság


Idén is megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, ami nem hatni nem tud az emberekre. Ki bevallja, ki pedig titkolja, hogy kérdéseket fogalmaz meg magában, hogy számára mi is a gazdagság? 

De mi a gazdagság? Az értelmező szótár szerint „Vagyon és jövedelem olyan mennyisége, amely lehetővé teszi a szükségletek könnyű kielégítését.”

A földön a Forbes magazin szerint 2022-ben 2668-an voltak azok, akik milliárdos vagyonnal rendelkeztek. Ez a 8 milliárd emberhez képest egy elenyésző szám, de mégis meghatározó, hiszen befolyással bírnak a politikára, gazdaságra és a filantrópia területén is. 

A gazdagság relatív, mert mindenkinek mást-mást jelent. Abban talán egyet lehet érteni, hogy „a szükségletek könnyű kielégítése” természetes vágya az embereknek. Mindenki szeretne gond nélkül élni, és ha lehetősége van rá, valamennyit vissza is adni a társadalomnak. 

A fent említett milliárdosok vagyona sem jelenti azt, hogy az egész likvid, hogy nincsenek kölcsöneik, hogy nem befolyásolja a döntéseiket a tőzsdei árfolyamok alakulása, vagy nem kell felelős, olykor nehéz döntéseket meghozni. 

A pénzpiacon sokszor nagyon sok alkalommal Warren Buffett-et emlegetik, a gazdagsággal összefüggésben. Az ő stratégiáját mutatják fel, mint követendő példát a meggazdagodásra. De mindig, minden esetben, mindenkinek jó ez a stratégia? Nézzük meg, hogy 2023-ban hogy néz ki az ő portfóliója  (forrás: Ken Shih)Érték alapú az összetétele, és 11 különböző cég részvényeit tartalmazza. Nagy hangsúlyt fektetve a diverzifikációra. Ami még nagyon érdekes, hogy vannak a portfólióban olyan részvények, melyeket ő már az 1970-es években megvásárolt és azóta tartja, illetve olyan is, amely felett már pár évvel ezelőtt halotti tort ült a piac. Ennek ellenére ő hitt benne, és lám igaza lett. Tehát a gazdagságának elérésében segítette őt az idő, és a befektetési stratégiájába vetett bizalom. 

Itthon készült egy felmérés, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a privát befektetők milyen időtávot jelölnek meg hosszútávú befektetésként. Az eredmény nagyon meglepő, és kiábrándító. 

6 hónapban gondolkodik az átlag befektető, mert az már hosszútávú befektetés. Ha Warren Buffett igy gondolkodott volna az elmúlt 70 évben, akkor ma biztosan nem ismernénk a nevét. Hosszú távú befektetés átlagosan, 240 hónapot meghaladóan tartani a megvásárolt pozíciót, és nem likvidálni azt, amikor az árfolyam nem az elvárásaink szerint alakul. (Vannak extrém esetek, de most nem ezekről van szó). A másik nagyon lényeges szempont, az árfolyam. És ebben nem teszünk különbséget részvény és kötvény között, mert mindkettő rendelkezik ezen tulajdonsággal, ha a kötvények esetében nem is nagyon beszélünk róla. A befektetési „guru” sem a csúcson vásárolt be, hanem akkor amikor ár-érték alapon úgy ítélte meg, hogy most jó beszállni, és a stratégiai elveivel kompatibilis. 

Meggazdagodni! Pénz kell hozzá, amit munkával és saját magunk fejlesztésével tudunk megteremteni. 

Kell hozzá idő, mert a megtakarításainkat hagyni kell „dolgozni”, kell egy jó stratégia is, amit az határoz meg, hogy milyen céljaink vannak, és ezt mikorra szeretnénk elérni. Kockáztatni is tudni kell! És türelem, kitartás, és józan paraszti ész!  Mindenki megfelel ezen feltételeknek? Nem! Van aki továbbra is vágyakozva tekint a meggazdagodásra, és most már egyre többen azok, akik tesznek is érte!

Ha szeretnél többet tudni a befektetésekről, és az elérhető lehetőségekről, akkor keress bátran!


Jó meggazdagodást! Szép hetet!


 Tné. Iványi Ildikó

pénzügyi elemző, tréner

email: ildiko@ivanyiildiko.hu

web: www.ivanyiildiko.hu

facebook: @ivanyiildiko.hu