Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy covid járvány és egy „maradj otthon „ felhívás. Ez bizony nagy gondot jelentett a közösségi tánc életében is leginkább az abban résztvevő táncosok számára. Addig mindenki azt szajkózta, hogy menjél -menjél, mert különben megbetegszel. Innentől kezdve pedig mindenki arra biztatta a másikat, hogy ne menjél mert megbetegszel. Az én empatikus lékem pedig megrogyott kicsit a gondolattól, hogy mi lesz a kényszerűen bezárt elmagányosodás kortársaimmal.

Ebből fakadt aztán egy ötletem. Minden fontos dolog átment az online térbe, miért ne lehetne ezt tenni a táncórákkal is?! Nosza belevágtam. Létrehoztam egy facebook csoportot SZÖCSKE néven (Szenior Örömtáncot Kedvelők). Meghívtam ebbe a saját táncosaimat és elkezdtem online táncórákat tartani napi rendszerességgel, mindig 17 órakor.

A technikai nehézségek szóra sem érdemesek. Mire rakjam a telefont élőadás közben, hogyan helyezzem el, hogy rendesen lássanak, hová menjek a lakásban, hogy ne zavarjak senkit és az órát se zavarja meg senki, hogyan alakítsam át a táncokat, hogy otthon egyedül táncolva is élvezhető legyen. Sorolhatnám még, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy mire észbe kaptam 6000 főre duzzadt a csoport létszáma. Az oktató és táncostársaknak köszönhetően, akik meghívták az ismerőseiket. Lassan odáig fajult a dolog, hogy már nem győztem egyedül az órák tartását, így több oktatótársam is bekapcsolódott és minden nap más- más tartotta a saját otthonából a foglalkozásokat. Volt olyan délután amikor 3500 főnél is többen csatlakoztak a táncórához.

Ezt az előzményt lényeges volt elmesélnem ahhoz, hogy a történetem kerek legyen. Elmúlt a járványveszély, visszatértünk a megszokott órarendhez. Minden ment a maga útján. Történt nemrég egy szép tavaszi napon, hogy a táncosaimmal Sopronba indultunk vendégségbe, közös táncra az ottani oktató és táncostársakhoz. Csiviteltünk, beszélgettünk, nevetgetünk a vonaton úgy negyvenen- ötvenen amikor odasétált hozzám egy számomra ismeretlen hölgy és megszólított. Ön a Radvánszki Edit ugye? Csodálkozva néztem rá hisz sosem láttam addig. Mondtam igen, miért kérdi? Hamar jött a kedves válasz. Valamikor a pandémia idején minden nap táncoltam Önnel a Szöcskézz csoportban. Nem is tudom mi lett volna enélkül velem otthon az egyedüllétben. Csodás volt megtapasztalni, hogy Önök mit megnem tettek értünk akkor. Az a csapat egy csodacsapat volt.

Kaptam tőle egy nagy ölelést, a lelkem meg szárnyakat a további munkához. Rengeteg történet van még ezen időszakból a tarsolyomban. Legközelebb is mesélek róla, olvad szeretettel, ha érdekel.


Radvánszki Edit

tánc instruktor, rendezvényszervező

Redit Örömtánc Klub

+36 20 311 4068

redit.tancklub@gmail.com

https://www.facebook.com/redit.tanckub/