VÁLSÁG            LVUW


Elsőre nem könnyű kitalálni, milyen nyelvre van a válság szó itt lefordítva! Sőt, másodikra és harmadikra sem, ugyanis gazdasági-pénzügyi válság-jelöléseket írtam egymás után.

Írott nagy betűkkel jelölik a válságok lefutási formáját. A kiinduló pont mindig valami tető, azaz fent vagyunk, fut a szekér, pörög a gazdaság, pezseg a pénzpiac, pestiesen szólva "csicsog a lóvétól".

A V betű azt a válságot írja le, amikor a rendes üzletmenetbe egyszerre beüt a krach, leáll, megakad a gazdaság, de rövid idő alatt helyreáll minden, felugrik a termelés, a fogyasztás és megyünk tovább. Visszapattanásnak is nevezik a V betű alján történő mozgást. Mint amikor valaki hirtelen elveszíti a munkáját és másnap újat talál.

Itt rögtön tegyünk egy kitérőt a válság időtávjára is. Egyáltalán nem mindegy, mennyi ideig tart egy válság, néhány hétig, hónapig? Volt már négy év is, pl.a nagy gazdasági világválság 1929-1933 között! A betűk nem mutatják az időtávot, csak a formát. Képzeljük el az általános iskolai írásfüzetünket, ahol két vonal közé kellett írni. Írjuk be oda az egyik nagybetűt és abból, hogy a betű talpa mennyit találkozik az alsó vonallal, azaz egy ponton érintkeznek vagy hosszan együtt haladnak, lehet az időtávra is következtetni.

a-valsag-betuje1


Az U betű azt a válságot mutatja, amikor a gazdaság a mutatóival együtt hirtelen visszaesik és hosszú időn keresztül úgy is marad, mielőtt ismét visszakapaszkodna a kiinduló pontra. Valószínű, hogy a válságot nem egyetlen ok váltotta ki és több tényező együttes hatására úgy érzi magát egy ország gazdasága, mintha a Monopoly / Ki-nevet-a-végén elnevezésű társasjátékban azt a büntető kártyát húzta, hogy három körből kimarad.

A W, a dupla bukta. Az első sokk után jobbra fordulnak a dolgok, már mindenki kezd fellélegezni és akkor megint lenyomnak a víz alá. Még jó, ha csak kétszer és nem többször. A már említett nagy gazdasági világválság után már 1937-ben újra kezdődtek a bajok és igazából csak a második világháború után állt helyre a világ gazdasága.

L = az, ami elmúlt, vissza nem jön többé.... Vagy legalább is nagyon sokára! Ez a válságforma akár éveken át tartó stagnálást is jelenthet. Nem jön be egyetlen gazdaságélénkítő intézkedés sem, minden és mindenki padlót fog, akár 10 évig is.

Szóval te L menjél L!

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
emarczi@hu.inter.net