Hirtelen megugrott az érdeklődés és a közbeszéd az ÁTLAG iránt, mindenki erről beszél, még az átlagember is. Nézzük meg közelebbről, mi is ez az átlag!

Valamiféle középértéknek kell lennie, ami egy sokaságot egymaga reprezentál. Ha van pl. 50 ember egy villamosmegállóban, akik 5-55 év közötti korúak, akkor az átlagos utazni vágyó kor lehet 25 év. Mikor jó ez a számítás? Akkor, ha minden évjáratból 1 fő áll a peronon! Matematikai zsargonban mondva, egyenletes a koreloszlás. De mi van, ha nem egyenletes? Ha van 1 fő 1 éves és 49 fő 49 éves? Szemmel is látható, hogy a zöm, a sokaságot reprezentáló utas bizony inkább 48 éves, mint 25.

És akkor még nem is szóltunk olyan kiegészítőkről, hogy az utasok csomagokkal utaznak és azért történt az egész felmérés, mert a járművek üléshely-állóhely arányát akarják megtervezni, azaz mennyi csomaggal száll fel az átlagos utas, az elfér-e vele együtt az ülésen vagy két bőrönddel közlekedik, és azzal elfoglal legalább egy ülőhelynyi helyet az utastérben.

A szezonalitásról és az útirányról se feledkezzünk el! Ünnepek környékén és a nyári turista szezonban a bőröndös utasok vannak túlsúlyban, a belvárosi színházi éjszakai járaton a kis retiküllel utazók. 

Az egyetlen biztos dolog, amit tudunk az átlagról, hogy a sokaságon belülre esik, azaz nem kisebb, mint a legkisebb érték és nem nagyobb, mint a legnagyobb. ÉS van még egy fontos tulajdonsága, növekedni és csökkenni is tud, Ha a sokaság számára fontos, hogy átlag alatti vagy átlag feletti legyen, akkor erre törekedni fog, DE CSAK a következő méréskor derül ki mindenki számára, hogy a terve sikerrel járt-e vagy sem.


Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
emarczi@hu.inter.net