Életünk során az egyik legkomolyabb kötelék a pénzhez tartozik. Tetszik, nem tetszik, ebben a kultúrkörben a pénzzel való foglalkozást nem hagyhatjuk ki, hatással van ránk, akkor már jobb nekünk irányítani a vele való kapcsolatot. A pénz világában akkor is foglalkoznunk kell pénzügyekkel, ha nem szeretnénk. Egész életünk attól függ, hogy hogyan bánunk anyagi lehetőségeinkkel, illetve hogyan bántak vele elődeink.

Szóval dolgozunk rajta, a kérdés az, hogy jól csináljuk-e. Lehet jobban átgondolni a pénzügyi helyzetet? Lehet optimalizálni a bevétel-kiadás kapcsolatát? Meg lehet tervezni előre a nagy tervek megvalósítását, és a nyugdíjas éveket?

Jó hír! Igen. A pénzügyi tervezés nemhogy lehetséges, de egy olyan ajánlott módszer, mely hatalmas jelentőséggel bír minden egyes ember életében. Az emberi életpályaszakaszokhoz tökéletesen hozzárendelhetőek olyan pénzügyi szükségletek, melyekkel törődnünk kell. Melyek ezek?

Gyermekkor: Megismerkedünk a pénzzel, takarékoskodunk, perselyben gyűjtjük a pénzt. Elkészül az első bankszámla, és gondoskodás a felnőtté váláskor felhasználható pénzügyi befektetésről, takarékbetétről.

Fiatalkor: Első keresetek, kisebb áruhitelek, továbbá buli-hegyek, utazások.

Érett fiatalkor: Első állás, takarékszámlák megnyitása. Lakáshitel felvétel, tartós átutalási megbízások megkötése, hitelkártyák használata.

Fiatal házasok: Lakásvásárlási szolgáltatások, áruhitelek. Rövid lejáratú befektetések, banki lekötések, értéktartó ajándékok. Gyermekek számára elő-takarékossági csomagok megkötése. Adókedvezmények igénybevétele. Önkéntes nyugdíj pénztártagság vagy nyugdíjbiztosítás elindítása, befektetések keresése a további évek biztosítására.

Középkorú családok: Magasabb jövedelmek, növekvő megtakarítási csomagok, hosszabb lejárati idők. Két autó a családban, telek, nyaraló.

Nyugdíjas kor: Értékpapírok, konzervatívabb befektetési formák. Gyermekek, unokák számára befektetési ajánlatok, lakásvásárlási támogatás. A nagy lakást kisebbre lehet cserélni, a különbözetet magunkra, gyerekeinkre, unokákra lehet költeni.

A folytatásban az alternatív befektetésekről bizalmi vagyonkezelésről lesz szó.

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
emarczi@hu.inter.net