Ha csillagászati szempontból nézzük, pont elég az élethez. Nélküle se kép, se hang nekünk itt a Földön. Térjünk is át arra a napra, amit 24 órának ismerünk.

Mire elég tehát egy nap?

Első kérdés. Ki kell-e vonni belőle a 8 órányi alvásidőt? Szerintem nem. Azon túl, hogy alvás alatt a szervezetünk dolgozik, kiválasztja pl. a méreganyagokat, összerendezi az álmainkat, energiát használ fel, miközben nem eszünk, szóval fogyaszt. Ezzel együtt alvásidőben valóban nem vagyunk túl aktívak, azokat az órákat nem tudjuk betervezni más tevékenységre.

Második kérdés. Miért csináljuk ugyanazt nap - mint - nap? Ha csak az élettani részét nézzük a napunknak, enni – inni bizony kell. Viszonylag rövid életűek lennénk innivaló nélkül. A létfenntartáshoz lakni is kell, ha ezt nem egyedül tesszük, akkor másokról is gondoskodunk. Ez a munkaidő. Kinek hosszabb, kinek kevesebb. Az emberek 99,9 %-a, talán még több is, abból tartja fenn magát, hogy valahol, valakinek eladja a munkaerejét, azaz dolgozik. Ehhez meg utazik, oda és vissza is, szóval megy az idő.

Harmadik kérdés. Mit lehet kihagyni a napi ébrenléti időnkből? Az előzőeket ritkán, de van olyan, amit gyakran kihagyunk. Ilyen pl. társas-kapcsolatok ápolása, az „én idő”, ami lehet, hogy csak 15 perc, mégis az enyém, feltölt, azt csinálok alatta, amit akarok (relax, keresztszemes kézimunka, idegen nyelvű könyv olvasása, gyomlálás a kertben, piszmogás a virágokkal). Továbbá a nem napi tevékenységek (lásd nagytakarítás, színházlátogatás…)

Negyedik kérdés. Hétköznap kontra pihenő vagy ünnepnap. Aktív, azaz nem eltartott gyermek vagy nyugdíjas életszakaszunkban munkánkat hétköznap, általában hétfőtől péntekig végezzük. A maradék két nap a mienk, azt csinálunk, amit akarunk. Vagy mégse?

Ötödik kérdés. Mégis mire elég egy nap? Számtalan tevékenységünk, munkánk eredménye érik be egyetlen nap alatt. Ilyen pl. az érettségi letétele, egy sportverseny megnyerése, de ide tartozik a házasságkötés, a gyerekszületés is. Hosszú folyamatok zárulnak le egy nap, sőt akár egy óra, egy perc alatt. Ezek jeles napok. Az ide vezető úttal sok időt töltöttünk az előző egy-egy napok alatt.

Ide akartam kilyukadni, hogy valójában mindenre elég egy nap, csak el kell dönteni, mi a fontos, megtervezni a teendőnket és azt következetesen végigvinni.


Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
emarczi@hu.inter.net