még finomabb lesz tőle a kávé

Kávégép világ jövője a PID szabályozás, mert a számítástechnika ezen az ajtón is kopogtat.

Egy automata gép diktálta út: egy gombnyomásra darál, tömörít, forráz, ürít.

Kész a kávé. Furcsamód a kávéfajták között kutatva (tévelyegve) óriási összegek mennek el és senki nem gondolja, hogy ez pénzpazarlás. Sok időt tölt el a beszerzéssel, autózik, stb. és még több időt az újfajta kávéval ismerkedve.

kavegep-vilag-jovoje-pid-szabalyozas1


Sokkal kevesebb időt fordít a gépbeszerzésre, pedig valójában ez dönti el az iható kávé milyenségét. Azért tölt el kevés időt, mert nem akarja megismerni a kávékészítéshez a gépben lezajló folyamatot. Ha valaki a kávékészítésben letér az automata kávégép használat roppant kényelmes útjáról, az azt sugallja hogy érdeklik a részletek.

Kávéfajta választás, darálási finomság, tömörítés mértéke, kifolyás időtartama, forróvíz nyomás. Szándékoltan kell kerülni a ’kávéfőző’ kifejezést, mert a kávét nem főzzük. Amit főzünk, az a tészta.

Kávégép világ jövője a PID szabályozás és egyszerű a magyarázata.

A kávékészítő gépeknek egy új generációja jelent meg az üzletekben. A forróvíz nagy nyomása modern gépeknél alap. Hogy mennyi ideig érje a túlnyomásos forróvíz a darálmányt, eldönthetjük mi. Egy dolgot nem lehetett eddig befolyásolni: hogy a kazánból távozó, darálmányra jutó forróvíz hőmérséklete állandó legyen. Mert eddig a kazán felfűtött, aztán leállt a fűtés és jött a forróvíz. Ahogy az idő telik, egyre alacsonyabb hőmérsékleten. Így aztán a darálmányban benne reked az íz.

Emiatt aztán Illy Ferencz uraság százéves eszpresszó receptje nem tud érvényesülni:

88O-93OC hőmérsékletű forróvízsugár 9at vagy magasabb nyomással haladjon át 7g pogácsaszerűen tömörített daráltkávé rétegen fél percig. Helyesen készítve 3 centiliternyi italt kapunk érzékszerveink örömére.


Csak akkor lesz ez így, ha a kifolyó forróvíz lehűlő hőmérsékletét folyamatosan adott szinten tartjuk. A kávégépbe gyárilag mostanában egyre gyakrabban beépített PID egység automatikusan teszi ezt. Ezután csak ilyen képességgel bíró kávégépet szerezzünk be, nem sajnálva a többletkiadást. MEGÉRI.

Sok cég gyárt kávégépet, a Philips is fuzionált a Saeco márkával, de PID-es gépeket nem gyártanak.

Viszont tűrhető árú ilyen PID-es kávégép a márkás LELIT cégtől az ’Anna PL41TEM’ és az ’Anita PL042TEMD’ modell, vagy a kissé drágább kategóriából a PAVONI cég ’Dolce Espresso PID’ modellje.

kavegep-vilag-jovoje-pid-szabalyozas2

Kávégép világ jövője a PID szabályozás

Sándor Gy. Zsolt
+36-30 / 270-5986
szs.pr@upcmail.hu