Nőknél a kávézás jobban akadályozza a hízást, ezt állapította meg egy angol kutatócsoport.

Az Anglia Ruskin Egyetem Közegészségügyi tanszéke nagy adatmennyiséget dolgozott fel. Az anyag forrása az USA-beli National Health and Nutrition Examination Survey (Népegészségügyi és Táplálkozásvizsgálati Felmérés) volt. A kutatás statisztikai kapcsolatot keresett a napi kávéivás mennyisége és az emberi test tömegének zsíraránya között.

Noknel-kavezas-jobban-akadalyozza-hizast


Jellemző kapcsolatot találtak a naponta 2-3 csésze kávét megivó nőknél. Testtömegük zsíraránya egyértelműen alacsonyabb volt, mint az ennél kevesebb kávét vagy azt egyáltalán nem fogyasztó hölgyek esetében.

Kor szerint vizsgálva azt állapították meg, hogy a kávézóknál a 20 és 44 év közöttiek mutatták a legalacsonyabb zsírarányt, ami 3.4%-kal volt kisebb értékű a kávét nem fogyasztókhoz képest.  A férfiak esetében viszont azt tapasztalták, hogy a statisztikai kapcsolat nem szembe ötlő. A megfelelő érték a 20 és 44 év közötti férfiaknál csak 1.3% volt a nem kávézó férfiakhoz viszonyítva.

Bizonyos, hogy a nőknél a kávézás jobban akadályozza a hízást de nem jelenti azt, hogy meg is előzi az elhízást.

Kavezassal-kevesebb-zsirparna-lesz


Az eredményeket nem befolyásolta, hogy a megivott kávé koffeinmentes volt vagy nem. Nem volt hatással az sem, hogy a vizsgált személyek dohányoztak-e. Krónikus betegség megléte sem volt eltérítő tényező.

A kávéban a koffeinen túl valószínű, hogy sok olyan bioaktív alkotóelem van, amelyik hatással van a súlygyarapodás mértékére. További célzott vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy mindezt az általános elhízás elleni küzdelemben hathatósan fel lehessen használni.

A kávé és aktív hatóanyagai egy egészségesebb életmód  kiegészítői lehetnek majd, amely lassíthatja a járványos jellegű elhízás káros egészségügyi terheit.

Fontos látni, hogy a kutatás egyetlen időpontot vizsgált és ez nem jelent tendenciát. Nem biztat arra sem, hogy bárki a testsúlyának befolyásolásáért kávézási szokásain változtasson. Pusztán több kávét inni egy helyes étrend és a sok mozgás helyettesítésére nem javallott. Súlygyarapodásunk fékezésére párhuzamosan folyamodhatunk más módszerekhez is.

Nőknél a kávézás jobban akadályozza a hízást

Sándor Gy. Zsolt
+36-30 / 270-5986
szs.pr@upcmail.hu