sargaja-teljes

Tojássárgája szétválasztás a konyhai műveletek egyik gyakori feladata. Süteménykészítésnél szinte kikerülhetetlen, a piskótatészta és sok más finomság előállításának alapfeltétele. Látszólag egyszerű, de mégis kritikus mozdulatsor végén jutunk a tojássárgájához.


A tojáshéj megrepesztése és feltörése okozza a legtöbb fejtörést, ezt befolyásolni sem nagyon lehet. A két félbetört tojáshéjjal ügyeskedni a bűvészmutatvány kihíváson túl nem szerencsés dolog. Az ide-oda csurgatásnál szinte törvényszerű, hogy a végén sikertelen a kísérlet. A véletlenszerűen keletkező éles tojáshéj szélek simán átszúrják a tojássárgája burkát és az összefolyik a tojásfehérjével.


Amikor a recept szerint elsőként kifejezetten csak a sárgájára van szükség és a tojásfehérje csak később lesz hozzáadva, akkor áll elő a még trükkösebb feladat. A feltört és kiöntött tojások tálba öntött elegyéből kinyerni a tojássárgáját az épen maradt burkával.


Erre szolgál a pumpa elven működő tojássárgája szétválasztó.


A használata egyszerű, a szilikongumi óvatos összenyomásával a levegő kiszorul a harangból. A száját óvatosan az ép tojássárgája burokhoz nyomva - közéjük levegő ne szoruljon - az összeszorított gumiharangot lassan felengedve az magába szívja az ép tojássárgáját. Utána külön edény fölött a szilikongumi harang összenyomásával a tojássárgája kiömlik belőle. Ehhez kell egy kis kísérletező kedv és ügyes kéz.


Ha nem akarjuk, hogy a tojássárgája eleve ne ömöljön össze a fehérjével együtt a közös tálba, a Perfect Home termékkör egy másik eszköze más megoldással áll rendelkezésre. Tésztaszűrő elven működik a mechanikus szétválasztó, amellyel a feltört tojásból a sárgáját felfogjuk és csak a fehérje folyhat le az edénybe/pohárba.


tojassargaja-1

Bármelyik módját is választjuk, nagyon hasznos dolog a feltört tojásból az egyenkénti tojássárgája kinyerés. Nem tanácsos egymás után feltörve több tojást egymásra önteni. A sokadik tojásnál, ha a sárgája burkát akaratlanul átszakítjuk, az összes előtte beleöntött tojás tartalmát összekutyuljuk.


A praktikus megfontolásoknál van egy még fontosabb is.


Könnyen lehet, hogy az egymás után feltört tojásokat egybeöntve az utoljára feltört darab esetleg nem egészséges. Ráömölve a többire mindet együtt dobhatjuk ki, ekkor utólag már nincs mit tenni. Egyenként feltörve és szétválasztva végiggondoltan és gyorsan jutunk a tojássárgája kinyeréshez.


Az eszközök - különösen az utóbb bemutatott darab - könnyen és higiénikusan tarthatók tisztán a következő használatig.


Tároláskor kis helyigényűek és e párszáz forintos beruházással sok bosszúságtól szabadulhatunk meg.


www.konyhatizezercikk.hu


Tojássárgája szétválasztás - ötletes megoldások


 

Sándor Gy. Zsolt
+36-30 / 270-5986
szs.pr@upcmail.hu