A kenyér világszerte az egyik legkedveltebb alapélelmiszer. A pékáruk bőséges kínálata áll rendelkezésünkre, miközben jelentős mennyiség megy veszendőbe minden egyes nap. Magyarországon a harmadik legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszer a pékáruk csoportja. Ebben a cikkben a Maradék nélkül program összegyűjtött néhány könnyen alkalmazható és hatékony tippet, amellyel csökkenthetjük a kenyérpazarlást és kihozhatjuk a legtöbbet ebből az élelmiszerből.


Vásároljunk kisebb kiszerelést vagy süssünk kisebb kenyeret!

Ha többször is azon kapjuk magunkat, hogy csaknem egy fél kenyeret kidobunk, fontoljuk meg, hogy kisebb kenyeret vásároljunk vagy süssünk. Így biztosíthatjuk, hogy csak az kerül a kosarunkba, amire szükségünk van. 


Fagyasszuk le a kenyeret!

Az egyik legegyszerűbb tartósítási módszer a kenyérpazarlás elkerülésére a fagyasztás. Ha tudjuk, hogy a kenyeret nem fogjuk elfogyasztani teljes egészében mielőtt megromlana, vegyük fontolóra a fagyasztást. Ezzel megőrizhetjük a frissességét akár 6 hónapon keresztül. A kenyeret fagyasztás előtt fel is szeletelhetjük, így lehetőséget teremtünk arra, hogy mindig csak annyit olvasszunk ki, amennyire éppen szükség van.


Ügyeljünk a megfelelő tárolásra!

Megfelelő tárolással megelőzhetjük, hogy a kenyér idő előtt kiszáradjon vagy megpenészedjen. Fontos, hogy ne tegyük a kenyeret a hűtőbe, mert ott gyorsabban kiszáradhat. Kerüljük a műanyag zacskó használatát is, mivel abban megrekedhet a nedvesség, így a kenyér megpenészedhet. A legjobb tárolási mód, ha pamutkendőbe csomagoljuk, és kenyértartóba helyezzük. A kendő segít felszívni a nedvességet és megakadályozza, hogy a kenyér túl gyorsan kiszáradjon. Egy másik lehetőség, hogy a kenyeret méhviaszba csomagolva tároljuk, amely hosszabb ideig puhán tartja.

 

Használjuk fel a kenyérmaradékot!

A kenyérvégek és a kenyérhéj is felhasználható különböző receptekben. Kenyérmorzsát vagy krutont készíthetünk belőlük. Ne dobjuk ki a kenyérmaradékokat, mert ízletesebbé teheti az ételeket és érdekesebbé varázsolja azok textúráját is. Dobjuk fel a salátákat, leveseket, tésztákat ezzel az egyszerű trükkel!


Használjunk fel a szikkadt kenyeret is!

Ha van szikkadt, száraz kenyerünk, ne dobjuk ki! Egy kis kreativitással változatos fogásokat készíthetünk belőle. Újjá születhet kenyérpuding, bundáskenyér, leves, pizza vagy akár saláta formájában is. 

 

Használjunk a kenyeret sűrítőanyagként!

A kenyér remekül alkalmazható levesekben, főzelékekben, ragukban, mártásokban sűrítőanyagként. Egyszerűen csak tépjük apró darabokra, majd adjuk hozzá az ételhez. A kenyér lebomlik és besűríti a folyadékot, amely gazdag, krémes állagot eredményez.


Ha a mindennapjainkba be tudjuk építeni ezeket a praktikákat, nemcsak a kenyérpazarlást csökkenthetjük, de kiaknázhatjuk a kenyérben rejlő lehetőségeket. A Maradék nélkül program jelmondata, hogy a maradék nem szemét, hanem bónusz.