Ebben az időszakban a nyári melengető napsugarak mellett élvezzük a kerti illatokat, a vibráló színeket, a bőséges gyümölcs- és zöldségtermést és jusson időnk pihenni is egy kicsit. 

Az idei csapadékos és ugyanakkor többszőr forró nyári napok okoztak feladatot a kiskertben kertészkedőknek, mert volt, ahol egy nap alatt lehullott a máskor egyhavi csapadék mennyisége, másutt meg öntözni kellett folyamatosan a konyhakertet, mert évtizedek óta nem látott aszály volt hónapok óta már. 

Általánosságban elmondható, hogy az augusztus már a kertben is a termésbőség hónapja, de ne felejtsünk el ilyenkor is rendszeresen öntözni, táplálni a kerti növényeinket, különös tekintettel talajkapcsolat-nélküli dézsákba, vagy ládákba ültetett, illetve a futó-, vagy lugasnövényeket, mert ezek mindig könnyebben ki tudnak száradni. Ha a gyep esetleg kisárgul, nem kell aggódni, egy kiadós felhőszakadás után gyorsan visszanyeri a korábbi zöld színét.

Bár ez az időszak már a betakarítások ideje, de retket, spenótot és sóskát is ültethetünk még, valamint a szamócát is most kell eltelepítenünk. Vessünk gyorsnövekedésű zöldségeket, például salátaféléket, sóskát, vagy rukkolát (ez az utolsó hónap, amikor a szabadba még kiültethetjük), de vethetjük a kínai kelt, a tavaszi káposztát, az endíviát (cikória), az édesköményt, a retket, a fehérrépát és téli spenótot is. 

Az évelő növények esetében vigyázva, de az elvirágzott virágokat metszőollóval el kell távolítani, így ápoltabbnak fognak tűnni, valamint ezáltal serkentjük is az újabb virágzást, illetve a magzást is. Az elhervadt rózsát a szár egy részével együtt, éles metszőollóval vágjuk le, mert ha csak egyszerűen letörjük, az érzékennyé teszi a növényt a fertőzésekre. 

Takarítsuk be, amiket csak tudunk. Szedjük le a szedret, a málnát, a málnaszedret, a nektarint, kajszibarackot, a korai almát és a körtét. Amit nem tudunk egyből megenni, fagyasszuk le nyugodtan. Ilyenkor metsszük meg a nyári gyümölcsöket, mint például a málna, szeder, egres, ribiszke és fekteribizli.

Cserepes növényeink alá helyezzünk tányért, vagy tálcát, ezáltal is takarékoskodva a vízzel. Ha kéthetente tápoldattal láttuk el a cserepes virágokat, azok nagyon jól néznek ki a nyár végén is. Fontos, hogy csak azokat a virágokat öntözzük, amelyek már kezdenek ellankadni, ugyanis a sok víz áztatni fogja a gyökérzónát is, mivel a száraz időjárás hatására a gyökerek felszínre kerülnek és ez még sebezhetőbbé teszi a szomjazó növényeket. Figyeljünk arra, hogy nem szabad túlzásba vinni az öntözést, mert meleg időben a levelek sokszor csak petyhüdtek lesznek és lekonyulnak, de amint este az idő hűvösebbre vált, gyorsan helyreállnak. Ha élő algás tápoldattal permetezzük be a nyíló rózsák leveleit, azok nagyon hálásak lesznek érte.

A növényvédelmi teendőink lehetősége is korlátozott ebben az időszakban, hiszen a folyamatos gyümölcsszedés is kizárja, illetve erősen meghatározza a védekezésre alkalmas szerek választékát egy konyhakertben. A szőlőnél a lisztharmat és a peronoszpóra napirendre kerülhet az időjárástól függően, de ilyenkor már csak kén-, illetve réztartalmú szerekkel védekezzünk az említett gombakórokozók ellen, figyelembe véve az előírt élelmezés-egészségügyi várakozási időket. A frissen leszedett, megmosott, saját termesztésű gyümölcsökhöz és az ehető kerti termésekhez pedig jó étvágyat kívánok!


Szabó József
Okleveles kertészmérnök, környezetvédelmi szakértő
Green Mérnök Kft alapító tulajdonos
www.greenmernok.hu