A nyári hőségben nincs is jobb, mint egy frissítő, jeges itallal lehűteni magunkat. A gyerekek körében különösen népszerűek az élénk színű, gyümölcs ízű finomságok, a jégkásák. A nyári szünet adta szabadság alatt is érdemes azonban odafigyelnünk, hogy gyermekünk mennyit fogyaszt ebből a jeges édességből. 


Az elmúlt években több olyan hír is napvilágot látott, hogy kisgyermekek jégkása után rosszul lettek, némelyeknek kórházi ellátásra is szükségük volt. A vizsgálatok rávilágítottak, hogy a tüneteket a jégkásákban gyakran előforduló, engedélyezett adalékanyag, a glicerin (E422) okozta. A kisgyermekeknél fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés és szédülés jelentkezhet, súlyosabb esetekben a vércukorszint nagyon leeshet, ami akár ájulást is okozhat.


De vajon miért tesznek manapság glicerint a jégkásába? 


A jégkásában hagyományosan a kellő mennyiségű cukor segít abban, hogy megfelelő „latyakos” állagot lehessen kialakítani, azáltal, hogy megakadályozza, hogy a folyadék nagy szilárd darabokká fagyjon. Az utóbbi időben azonban egyre gyakrabban készítenek csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes jégkásákat, igazodva a fogyasztói igényekhez, illetve egyes országokban a cukros italokra kivetett adók miatt. A glicerin megakadályozza a jég teljes megfagyását, így fenntartja a kásás állagot magas cukortartalom hiányában is. Az Európai Unióban bizonyos élelmiszerekben (pl. ízesített italokban) a glicerin felhasználására nincs meghatározott felső határérték, annyi adható a termékhez, amennyi a kívánt hatás eléréséhez szükséges. Egy nemrégiben megjelent brit kutatás szerint például az Egyesült Királyságban és Írországban kapható italok többsége „hozzáadott cukor nélküli” vagy „cukormentes” termék, és glicerint tartalmaz. 


A felmerülő kockázatok miatt az ír élelmiszerbiztonsági hatóság azt tanácsolja, hogy a négyéves és annál fiatalabb gyermekek ne fogyasszanak glicerint tartalmazó jeges italokat, és hogy az öt és tíz év közötti gyermekeknek legfeljebb napi egyet adjanak. Egy nemrég megjelent tanulmányban a kutatók még ennél is szigorúbb tanácsot fogalmaztak meg, az egyéni érzékenységre és az alacsony testtömegre való tekintettel azt javasolják, hogy a 8 év alatti gyermekeknek egyáltalán ne adjunk jégkását.