A Kedves Olvasó, ha a tisztítószereit saját kezűleg, egyszerű úton előállítja, akkor ez hosszú távon egészséges és pénztárca kímélő.

Mellette még egyfajta „szórakozást” is ad a saját szereink előállítása. Mindenki a számára legmegfelelőbb illattal társíthatja. Nálam most minden jázmin illatú.

2017-ben Németországban, a privát háztartásokban

 • 604 000 tonna mosószer
 • 251 000 tonna öblítő
 • 139 000 tonna kézmosó
 • 173 000 tonna mosószer
 • 233 000 tonna általános tisztító
 • 86 000 tonna WC tisztító volt felhasználva.

Ez csak egy része annak, amit vásárolnunk kell a tisztítás céljából, de ez is 4,8 milliárd Euró/év kiadás volt. Az egész anyag a felhasználás után aztán a lefolyóba kerül. Ugyan az ipar mindig reklámozza azt, hogy a tisztítószerei környezetvédők lettek, mégis úgy gondolom, hogy ez még környezetvédelmi szempontból is nagyon sok.

A legtisztábbnak nem a WC-nek és a fürdőnek kell lennie, hanem a konyhának. A kórokozók is nagyobb károkat okoznak a testben pl. ha az élelmiszerrel jutnak be, mint a bőrön keresztül.

Ezt olvasva rájöttem, hogy itt az ideje, hogy a kedves Olvasónak a saját tisztítószereimet bemutassam.

Öt egyszerű, olcsó anyag kell hozzá:

 • Szódabikarbóna
 • Mosószóda
 • Ecet vagy ecetkoncentrátum
 • Citrom vagy citromsav
 • Mosószappan (illatmentes)

Ha valaki nem natúr (illatmentes) szeretné előállítani a tisztítószereit, akkor adja hozzá a kedvenc illóolaját. Ilyenkor 6-15 csepp illóolajat adunk hozzá. Minden használat előtt jól rázzuk fel.

Szódabikarbóna (Nátrium-hidrogén-karbonát)

Már Krisztus előtt 2 000 évvel találhatóak róla írások. Csodaszernek is tartják, sok mindenhez felhasználható. A természetes ásványvizek és gyógyforrások alkotórésze. Pénztárca kímélő és nagy hatásfokú házi szer, amit több rétűen felhasználhatunk. Környezetvédő és nem mérgező. Részletesebben olvashatnak a „Szódabikarbóna” című cikkemben.

minden-tiszta11

Mosószóda (Nátrium-karbonát)

Az őseinknek több ezer évvel ezelőtt csak 3 tisztító szerük volt: szappan, szóda és a homok. A szóda a természetben is előfordul pl. kialudt vulkánok kráterében, a sós tavak peremén stb. A saját kezűleg előállított szóda tisztítószerek éppolyan hatásosak, mint a készen vásároltak. A különbség, hogy olcsóbb és a természet jobban le tudja bontani, mint a kémiai szereket. Erősen bázisos, ezért hatásos a kórokozók ellen.

minden-tiszta2

Ecet vagy ecetkoncentrátum

Alkohol tartalmú folyadékban, ecetsav baktériummal (anya ecet) és fermentációval előállított konzerváló és savas ízesítő szer. A hétköznapi ecet, a víz és az ecetsav felhígított keveréke. Gyógyászati hatása óriási. A legjobb, ha saját magunk állítjuk elő. Az ecetkoncentrátum az ecet sűrített formája. Gyulladás- és lázcsillapító, antibakteriális és konzerváló hatású. A szervek sav-bázis egyensúlyát pozitívan befolyásolja. A bőr és a hajápolásban nélkülözhetetlen. Az almaecet belsőleg használva gyógyítja a torokgyulladást, a szájszagot és a nyelőcsőégést.

minden-tiszta12

Citrom vagy citromsav

A citromot nem kell bemutatni. A legtöbb hatóanyaga a héja alatt van. Az itt lévő illóolajoknak immunrendszer erősítő hatásuk van. A citromsav (karbonsav) egy természetes anyagcsere termék. Az emberi test ca. 2 g citromsavat állít elő naponta és aztán leépíti. Régebben szalmiák és kénsav segítségével, ma cukoroldatból fermentáción keresztül állítják elő.

minden-tiszta10

Mosószappan

Nagyanyáink kedvenc háztartási szere, a tisztítás minden területén. A legjobb, ha saját kezűleg készítjük. A mosószappan reszelhető, de folyékony formában is felhasználhatjuk. Ilyenkor a reszelt szappan kevés vízzel a tűzhelyen megmelegítjük, amíg a szappan teljesen felolvad. A vásárolt mosószappan ne legyen illatosított. Az illatot, ha szeretnénk mi adjuk a készítményhez. Sok illat kémiai, nem természetes (szintetikus) anyagból előállított. A mosószappan kiváló a test és a haj tisztítására is.

minden-tiszta8

Ha szeretnénk egészséges és pénztárca kímélő tisztítószereket előállítani, akkor már ma kezdjük el a kiürült szép és spray fejjel ellátott flakonok gyűjtését.

Egyszerű, kipróbált receptek következnek a háztartásomból:

Általános tisztító

minden-tiszta9

Hozzávalók

750 ml spray flakon (kitisztítva)

3 kávéskanál szódabikarbóna, ha erősen szennyezett felületre készítjük, akkor mosószódat használunk,  vagy fele-fele arányban szódabikarbóna es mosószóda

3 kávéskanál reszelt mosószappan

700 ml víz

Elkészítés

A reszelt mosószappant a kívánt vízzel egy edénybe tesszük és a tűzhelyen lassan felmelegítjük. Fakanállal kevergetjük. Ha felolvad a szappan, akkor levesszük a tűzhelyről, hagyjuk kicsit kihűlni. Adjuk hozzá a szódabikarbónát és keverjük, amíg felolvad. A kedvenc illóolajunkat adjuk hozzá. A flakonban töltjük. Minden használat előtt rázzuk fel.

Súroló paszta

minden-tiszta

Hozzávalók

500 ml flakon (kitisztítva)

1 csésze szódabikarbóna, ha erősen szennyezett felületre készítjük, akkor mosószódát használjunk vagy fele-fele arányban szódabikarbóna és mosószóda

1 evőkanál ecet vagy citromsav

kevés víz

Elkészítés

Keverjük össze a hozzávalókat, amíg egy súroló-paszta szerű anyagot kapunk. Töltsük be a flakonba. Használat előtt rázzuk fel.

Mosogatószer

minden-tiszta6

Hozzávalók

500 ml flakon (kitisztítva)

2 kávéskanál szódabikarbóna vagy mosószóda vagy fele-fele arányban

100 ml folyékony mosószappan

400 ml víz

1 kávéskanál ecetsav

kedvenc illóolajunk

Elkészítés

Keverjünk össze minden hozzávalót és töltsük a flakonba. Használat előtt rázzuk fel.

Mosószer

minden-tiszta7

Hozzávalók

100 g folyékony mosószappan

150 g mosószóda

150 g szódabikarbóna

10-15  csepp illóolaj

250 ml víz

150 g citromsav (ha fehér dolgokat mosunk)

100 ml spiritusz (ha finom, kényes dolgokat mosunk)

Elkészítés

Az összetevőket keverjük össze és egy üres kitisztított mosószertartó flakonba tegyük. Használat előtt rázzuk fel.

Tusfüggöny tisztító

minden-tiszta5

Hozzávalók

10 liter meleg víz

1 teásbögre mennyiségű mosószóda

Elkészítés

Vagy a kádban vagy egy vödörben végezzük el a tisztítást, miután a hozzávalókat összekevertük és a függönyt hagyjuk ázni egy kicsit. Majd sima tiszta vízzel öblítsük át. Rögtön akasszuk fel száradni.

Lefolyó tisztító

minden-tiszta3

Hozzávalók

4 evőkanál szódabikarbóna vagy mosószóda vagy fele-fele arányban

1-1,5 dl ecet (felforrósítjuk)

Elkészítés

A szódabikarbónát vagy mosószódát öntsük a lefolyó nyílásába. Utána azonnal öntsük rá a forró ecetet. 2-3 percig hagyjuk hatni. Aztán bő, forró vizet öntsünk a lefolyóba.

Üvegtisztító

minden-tiszta1

Hozzávalók

500 ml spray flakon (kitisztítva)

250 ml víz

240 ml spiritusz

3-6 kávéskanál almaecet

Elkészítés

A hozzávalókat öntsük a flakonba. Minden használat előtt rázzuk fel. Az üveget a szokás szerint tisztítsuk meg.

Sok sikert kívánok az új egészséges és illatos tisztítószerek kipróbálásához.

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest