Arcvíz

Almaecet a legjobb anyag a szép és egészséges bőr eléréséhez. Több mint 90 fontos alkotórésze van, pl. folsav, béta-karotin, C-vitamin, flavonoide, tannin és szerves savak stb. Neutrális pH értékével segíti a bőr savas védő rétegének funkcióját. Egy liter vízbe tegyünk 3 evőkanál almaecetet és a megtisztított bőrre vigyük fel. Hagyjuk megszáradni. A tusolás után ezt a műveletet az egész testen is elvégezhetjük.

Arcbőr tisztítása

minden-tiszta-4resz-6

Aki nem szeret mosószappannal arcot tisztítani, az engedjen a kézmosóba langyos vizet és 4 kávéskanál szódabikarbónát keverjen hozzá. Aztán vigye fel az arcbőrre, hagyja a bőrön megszáradni a szoba levegőjén. Ha sietünk, akkor papír zsebkendővel itassuk fel a nedvességet.

Peeling a mitesszerek ellen

mindentiszta4resz-1

Keverjünk össze ½ kávéskanál szódabikarbónát és ½ kávéskanál sót, 1-2 kávéskanál folyékony szappannal és keverjük masszává. Ezt a masszát ujjal kenjük rá a mitesszeres arcbőrre (homlok, orr, pofacsont). 3-5 percig hagyjuk rajta és aztán kezdjük az ujjainkkal körkörösen radírozni a bőrt. A maradék masszát és a leváló elhalt bőrt langyos vízzel mossuk le. Ecettel is készíthetjük a peelinget. Ilyenkor, hogy egy kicsit összeálljon az ecet, lisztet vagy keményítőt adjunk hozzá. A citromsav és a mosószappan is segít a mitesszerek ellen.

Borotválkozás utáni szer

A legegyszerűbb egy vatta pamacs, amit almaecettel nedvesítsünk be és töröljük át vele az arcot. Ha gyakran és nagyobb bőr felületre használjuk, akkor az ecetet hígítsuk fel vízzel.

Kéz tisztítása

Szappan, szódabikarbóna, ecet is jó hozzá. Ha csak ecetet használunk, adjunk hozzá kevés kukorica lisztet,vagy keményítőt, hogy összeálljon és így tisztítsuk meg a kezeket.

Folyékony szappan

mindentiszta-4resz-2

Hozzávalók ( 500 ml Bio szappanhoz)

30 g mosószappan

500 ml víz

1 kávékanál méz

1 kávéskanál glicerin

1 kávéskanál raps olaj

Elkészítés

A mosószappant reszeljük le és a vízben melegítés közben oldjuk fel. A többi alkotókat adjuk hozzá és botmixer segítségével krémesítsük. Töltsük flakonba.

Fürdőszer

minden-tiszta-4resz-5

Egy kádad töltsünk meg melegvízzel és adjunk hozzá 250 ml almaecetet, 15.20 percig üljünk a vízben. Ha illatosítani szeretnénk, akkor narancshéját, rózsaszirmokat, kamillát vagy levendulát adhatunk hozzá. Ha a víz pH-t (ca. 7 pH) szeretnénk bázisossá tenni és felemelni 8,5-9 pH-ra, akkor 1-2 kávéskanál szódabikarbónát is adhatunk hozzá. Így a gyógyhatása nagyobb lesz.

Tusolás

Hozzávalók

100 g mosószappan

2-3 evőkanál olaj

400 ml víz

15 ml folyékony, növényi emulgátor (pl. lecitin)

15 csepp illóolaj

Elkészítés

A vizet forraljuk fel. A lereszelt szappant adjuk hozzá, keverjük, amíg felolvad. Hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá az olajat, az emulgátort és az illatosítót keverés közben. Üres tusflakonba töltsük. Használat előtt mindig jol rázzuk fel.

Fürdő bomba (pezsgő)

Hozzávalók

50 g kakaóvaj

100 g szódabikarbóna

10 g keményítő

10 g tejpor

60 g citromsav vagy citromlé

1 g színezőpor (pl. barna tonföld vagy más élelmiszer színező)

15 csepp illóolaj

50 ml víz

Elkészítés

A vizet melegítsük meg és a kakaóvajat olvasszuk fel benne. Egy edénybe a többi száraz hozzávalót keverjük össze. A felolvadt kakaóvajat adjuk hozzá, a száraz hozzávalók állandó kevergetése mellett. Ha híg lenne, akkor még szódabikarbónát adjunk hozzá. A végén az illóolajat tegyük bele. Kézzel golflabda nagyságú bombákat formáljunk és egy órára tegyük a hűtőbe. Szépen becsomagolva masok reszere is érdekes, egyedi ajándék.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest